Dlaczego twarda woda pozostawia osad w bojlerach, czajnikach i filiżankach?
REKLAMA
Twardą wodę od razu rozpoznacie. Ma taki intensywny, metaliczny posmak i nie gasi pragnienia. Twarda woda utrudnia pienienie się środków piorących (czyli ciężej jest prać i zmywać naczynia) i podrażnia skórę. Im twardsza woda , tym więcej trzeba ich dodawać, aby naczynia były tak czyste jak potrzeba.
REKLAMA
Twarda woda przede wszystkim powoduje wytrącanie się tzw. kamienia kotłowego, czyli dobrze nam znanego osadu. Kamień ten powstaje najczęściej w naczyniach przeznaczonych do gotowania, czyli np. garnkach i naczyniach i tam, gdzie ogrzewamy wodę, tj: w czajnikach, bojlerach, w chłodnicach itp.
Kamień źle przewodzi ciepło a nawet prowadzi do zatykania rur w instalacjach. Jest jeszcze jeden poważny minus kamienia kotłowego. To właśnie przez niego ponosimy straty energetyczne, czyli po prostu płacimy większe rachunki.
Ustrzec się przed tym kamieniem można jedynie poprzez zmiękczanie wody, czyli całkowite lub częściowe usunięcie rozpuszczalnych soli wapnia, magnezu oraz niektórych wielowartościowych metali
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.