Czy wiesz jak właściwie korzystać z kuchenki mikrofalowej?
REKLAMA
REKLAMA
NIE NALEŻY włączać pustej mikrofalówki - wtedy łatwiej doprowadzić do jej zniszczenia.
REKLAMA
Podgrzane płyny i żywność półpłynną przed spożyciem wymieszaj - to szczególnie ważne, gdy podgrzewasz jedzenie dla małych dzieci. Mikrofale nie ogrzewają produktów równomiernie, mieszając np. zupę unikniesz oparzenia.
Po podgrzaniu napoju w szklance z cienkiego szkła na jakiś czas pozostawi ją w zamkniętej kuchence, aby płyn przestygł.
Gorące naczynia wyjmuj z kuchenki przez ściereczkę lub chwytaj rękawicą kuchenną.
W mikrofalówce MOŻESZ podgrzewać: napoje (wodę, herbatę, kawę, mleko), produkty i potrawy półpłynne (twarożek, jogurt, zupy), potrawy stałe (kotlety, gulasz, bigos, gołąbki, ryż, kaszę, ziemniaki, makaron, jarzyny).
W mikrofalówce NIE podgrzewaj: jaj (surowych, gotowanych), orzechów w łupinach, produktów pakowanych próżniowo – wybuchają, nie top tłuszczu, nie karmelizuj cukru, nie podgrzewaj napojów alkoholowych - mogą się zapalić.
Podgrzewaj w: naczyniach żaroodpornych szklanych, ceramicznych, porcelanowych, plastikowych pojemników dopuszczonych do używania w mikrofali. Uwaga! Naczynia zawsze powinny być otwarte lub tylko lekko przykryte - zamknięte mogą eksplodować.
NIE podgrzewaj w: metalowych garnkach - mogą wybuchnąć, naczyniach ze złoceniami - będą strzelać, zdobienia zostaną wypalone, folii aluminiowej - odbija fale, foliowanych kartonach - mogą wzniecić pożar.
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.