Jaką drewnianą podłogę wybrać do kuchni?
REKLAMA
REKLAMA
Wiele osób sądzi, że drewniana podłoga nie nadaje się do kuchni, ponieważ źle reaguje na wodę, zabrudzenia i częste czyszczenie. Nic bardziej mylnego! Wystarczy wybrać odpowiednie drewno, a będziemy mogli się cieszyć podłogą nie tylko atrakcyjną wizualnie, ale i funkcjonalną!
REKLAMA
Zobacz także: Jak zadbać o kamienną podłogę?
Parkiet czy panele
Bezpieczniejszym wyjściem będzie wybór drewnianych paneli, zamiast parkietu. Mniej one bowiem reagują na czynniki zewnętrzne, a więc w ich przypadku prawdopodobieństwo powstania wybrzuszeń i wypaczeń jest mniejsze. Jeśli zależy nam natomiast na parkiecie, nie musimy z niego rezygnować. Należy jednak pamiętać, aby odpowiednio o niego zadbać, na przykład zabezpieczając go środkiem do uszczelniania krawędzi, który sprawi, że nie będzie wnikała w nie woda.
Zobacz także: Jak wykończyć ścianę nad blatem kuchennym?
Jakie drewno wybrać?
Aby nasza drewniana posadzka była trwała, powinniśmy zdecydować się na wysokogatunkowy materiał. Szukajmy takiego o równomiernie rozmieszczonych słojach i jednolitej barwie. Warto również, aby drewno było pozbawione sęków, które źle reagują na wilgoć. Na podłodze w kuchni dobrze sprawdzą gatunki rodzime i egzotyczne. Mogą to być więc zarówno klon, buk, jawor, jak i jatoba, merbau, sucupira, doussie, badi czy ipe.
Ciemne drewno jest bardzo atrakcyjne i eleganckie. Decydując się jednak na taką podłogę warto pamiętać, że bardziej będzie na niej widać zarysowania, zabrudzenia i kurz.
REKLAMA
REKLAMA