Czy wiesz jak wysiać nasiona na rozsadę warzyw?
REKLAMA
REKLAMA
Wysiew możesz przeprowadzać rzutowo, dość rzadko (drobne nasiona zmieszaj z piaskiem). Do skrzyneczek wysiewaj nasiona w małe rządki, ugniecione np. linijką czy patyczkiem. Nasiona siej rzędowo lub w rzędzie punktowo, używając małego sadzaka albo ołówka. Siew punktowy stosuj np. do komórek wielodoniczek (unikniesz pikowania).
REKLAMA
Drobne nasiona kwiatów i ziół (np. lobelia, majeranek, bazylia) wysiewaj po kilka -3—4 do jednej komórki. Otrzymasz tzw. rozsadę grupową, z której możesz zostawić 2-3 najsilniejsze rośliny. Po siewie powierzchnię przykryj cienką warstwą przesianego przez sitko piasku lub ziemi, delikatnie podlej, używając spryskiwacza.
Po skiełkowaniu nasion pojemniki przenieś do widnego pomieszczenia, obniż temperaturę (ok. 15-16°C dla warzyw kapustnych, 18-20°C - pomidora, ok. 20°C - ogórka).
Nie dopuść do przesuszenia podłoża, Do podlewania używaj wody o temperaturze pokojowej.
Rośliny na oknie co dzień obracaj, aby zapobiec skręcaniu się łodygi w jedną stronę, ku światłu.
Kiedy siewki zaczynają wykształcać 2-3 pierwsze liście, przepikuj je do większych doniczek, wielodoniczek lub skrzynki (w rozstawie 5x5 cm). Rośliny słabo rozwinięte, z objawami chorobowymi, o zbyt bujnym wzroście - odrzuć. Świeżo przepikowane siewki delikatnie podlej i przez ok. 2 dni chroń przed silnym nasłonecznieniem, lekko cieniując.
Świeżo przepikowane siewki delikatnie podlej i przez ok. 2 dni chroń przed silnym nasłonecznieniem, lekko cieniując.
Hartowanie - na ok. 10 do 12 dni przed planowanym terminem sadzenia na stałe miejsce, rośliny zahartuj przez stopniowe ograniczanie podlewania i obniżanie temperatury. Zacznij intensywniejsze wietrzenie, a w ostatnich dniach pozostaw rozsadę na zewnątrz noc (wynoszenie na balkon).
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.