Czy wiesz jak przygotować kompost?
REKLAMA
REKLAMA
Co kompostować – resztki roślinne (nie porażone przez choroby i szkodniki), chwasty (do fazy zakwitania), skoszoną trawę, liście, popiół drzewny, słomę, papier, rozdrobnione gałęzie, odpadki kuchenne (obierki, wytłoki owocowe, fusy po kawie i herbacie, skorupki jaj).
REKLAMA
Nie kompostuj – m.in. szkła, porcelany, tworzyw sztucznych, metalu, folii aluminiowej, gruzu budowlanego.
Rodzaje kompostowników – pryzma kompostowa, dół kompostowy, kompostownik skrzyniowy, termo komposter (kompostownik słoneczny).
REKLAMA
Zakładanie – wybierz zacienione, mniej widoczne miejsce. Usuń darń (możesz ją wykorzystać w czasie układania pryzmy). Na spód kopca połóż gałęzie (warstwa 20 cm). Następnie warstwę ziemi ogrodowej, słomy, torfu. Wyłóż równomiernie resztki organiczne. Warstwę przełóż ziemią lub gliną. Kopiec buduj do wysokości 1 m. Okryj warstwą ziemi ogrodowej. Zrób wgłębienie, w którym zgromadzi się woda z odpadów.
Przerabianie – po 2-3 miesiącach kompost przemieszaj. Mniej rozdrobnione odpady umieść w środku pryzmy – wyższa temperatura sprzyja procesowi rozkładu. Jeśli trzeba – zwilż kompost.
Przyspieszenie procesu kompostowania – nasącz pryzmę roztworem dojrzałego kompostu albo drożdży (kostka drożdży + 300g cukru rozpuść w 10l ciepłej wody/0,5-1m3 pryzmy), zastosuj szczepionkę grzybowo-bakteryjną, preparaty biodynamiczne z kwiatu krwawnika, rumianku, mniszka, kory dębu.
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.