Czy wiesz jak zaprawić nasiona i wzmocnić korzenie?
REKLAMA
REKLAMA
Roztwór z wyciągu rumianku, mniszka lekarskiego sporządź w proporcji 1 łyżeczka na 1 litr wody. Nasiona umieść w woreczkach i zanurz na 15 minut. Potem rozłóż je na bibule lub desce do przeschnięcia. Następnego dnia wysiewaj.
REKLAMA
Groch i fasola wykiełkują szybciej, gdy przed siewem wymoczysz je przez 12 godzin w wodzie. Groch możesz siać od końca marca, a fasolę od połowy maja.
Nasiona ogórka, dyni i cukinii przed siewem namocz przez 12 godzin w mleku.
Lepsze ukorzenienie i wzrost roślin – zanurz korzenie w preparacie Naudofix albo Preicobact. Inny sposób – rozdrobnij glinę z wodą na papkę, dodaj 2 „krowie placki” i szklankę wyciągu ze skrzypu polnego. Papka musi mieć taką konsystencję, aby po zanurzeniu korzeni jak najwięcej jej do nich przywarło. Resztę rozcieńcz deszczówką i podlej rośliny.
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.