Bananowiec (Musa) – jak wyhodować go w domu?
REKLAMA
REKLAMA
Stanowisko
Roślina potrzebuje dużo światła. Najlepiej rośnie na stanowisku ciepłym i słonecznym. Musa wymaga ciepła przez cały rok. W okresie zimowym optymalna temperatura powinna oscylować w granicach 14–17 stopni C.
REKLAMA
Podlewanie
Bananowiec wymaga dość dużej wilgotności powietrza, dlatego też warto go często podlewać, w okresie intensywnego wzrostu. Gleba w doniczce powinna być stale wilgotna. Z reguły powinniśmy podlewać roślinę dwa razy w tygodniu. W zimie, gdy przebywa w niższej temperaturze, powinniśmy ograniczyć podlewanie.
Przesadzanie
Bananowce nie lubią zbyt częstego przesadzania. Najlepiej zabieg ten wykonywać w okresie wiosennym.
Nawożenie
W okresie letnim bananowce powinniśmy 2 razy w miesiącu nawozić, w zimowym rzadziej, co 4 tygodnie.
Zobacz także: Chryzalidokarpus błyszczący (Chrysalidocarpus lutescens)
Rozmnażanie
Roślinę tę można rozmnażać z odrostów korzeniowych. Kiedy owoce dojrzeją i liście zaczną żółknąć, powinniśmy usunąć owocujący pęd. Powstające młode odrosty zaczną wtedy szybko rosnąć i staną się nowymi roślinami.
Zobacz także: Bieluń (Datura L.) – doskonała roślina na taras
Pielęgnacja
Podłoże dla bananowca powinno być żyzne, przepuszczalne, o odczynie lekko kwaśnym (pH około 6,0). Doskonała jest mieszanka ziemi liściowej i darniowej z niewielką domieszką torfu i piasku.
Jeżeli roślinie zapewnisz właściwe warunki, to po 4 lub 5 latach uprawy pięknie zakwitnie. Kiedy zaczną się tworzyć owoce, zastosuj nawóz bogaty w związki fosforu i potasu. Bananowiec nie znosi przeciągów i potrącania, ponieważ ma bardzo kruche liście, które łatwo ulegają uszkodzeniu. Przy nieostrożnym dotknięciu liści mogą one popękać wzdłuż nerwów i więdnąć.
REKLAMA
REKLAMA