Na co zwrócić uwagę przy wyborze frytkownicy?
REKLAMA
REKLAMA
Jeśli chcemy wykorzystywać frytkownicę nie tylko do przyrządzenia frytek, lecz także ryb, drobiu i racuchów to warto wybrać modele wyposażone w dodatkowe funkcje.
REKLAMA
Rodzaje frytkownic
Do wyboru mamy dwa rodzaje frytkownic: wolnostojące oraz do zabudowy. Plusem urządzeń wolnostojących jest możliwość ich przesuwania i przenoszenia. Dodatkowo mają zakrytą grzałkę i łatwo jest je utrzymać w czystości. Ten model sprawdzi się zwłaszcza w małych kuchniach, ponieważ z powodzeniem można go umieścić w szafce lub przenieść w miejsce, w którym nie będzie nam przeszkadzał. Natomiast frytkownica do zabudowy jest na stałe wbudowana w blat, jej przenoszenie nie jest możliwe. Ponadto jest ona równa z blatem i ma odkrytą grzałkę przez co trudniej dbać o jej czystość. Frytkownica do zabudowy sprawdzi się w dużych, przestronnych kuchniach, w których już podczas projektowania planowano jej umieszczenie.
Zobacz także: Blender – wygoda w kuchni
Pojemność frytkownicy
Przy wyborze frytkownicy warto zwrócić uwagę na pojemność pojemnika na olej i koszyka na żywność. Dzięki danym o pojemności możemy zaplanować ilość przygotowywanych produktów oraz przewidzieć zużycie oleju. Przeciętny pojemnik na olej może pomieścić od 1 l do 3,5 l oleju. Ilość używanego oleju jest zależna od ilości przyrządzanych produktów. Natomiast pojemność koszyka wacha się od 0,6 kg do 1,3 kg. Im większy koszyk tym ilość umieszczonych w nim produktów może być większa. Ta informacja jest przydatna zwłaszcza dla tych, którzy chcą przyrządzać posiłki dla 4-5 osób. Wtedy należy się zdecydować na urządzenie z większym pojemnikiem na olej oraz z obszernym koszykiem.
Frytkownica z filtrem
Frytkownica wyposażona w odpowiedni filtr nie wydziela zapachu smażonego oleju. Takie udogodnienie sprawdzi się zwłaszcza w małych mieszkaniach i kuchniach, gdzie wentylacja nie zapewnia odpowiedniego przepływu powietrza.
Zobacz także: Zużyty sprzęt AGD: co zrobić?
Moc frytkownicy
Na rynku dostępne są frytkownice o mocy od 1200 W do 2200 W. Większa moc frytkownicy zapewnia jej szybsze nagrzewanie się do właściwej temperatury smażenia. Do przygotowania mrożonych frytek, jak również produktów ze świeżych ziemniaków wystarczy model o mocy 1200 W. Dodatkowo, frytkownica może być wyposażona w regulację temperatury, dzięki wiemy, jaką ma temperaturę, co ułatwia gotowanie. Taki model najczęściej posiada lampkę kontrolną temperatury, która ma informować o osiąganej temperaturze oraz zabezpieczenie przed przegrzaniem, które wyłącza urządzenie, gdy olej jest zbyt gorący.
Zobacz także: Jaki wybrać mikser?
Dodatkowe funkcje frytkownicy
Przy wyborze frytkownicy warto również zwrócić uwagę na jej funkcje dodatkowe, takie jak programator czasowy, za pomocą którego możemy ustawić długość smażenia potraw, minutnik oraz automatyczne zwolnienie pokrywy. Dodatkowym ułatwieniem jest schowek na przewód zasilający, który zapewni wygodniejsze przechowywanie frytkownicy. Ponadto możemy sprawdzić modele z wyjmowaną misą na olej, dzięki której możemy łatwiej dbać o czystość frytkownicy oraz separator, który oddziela produkty i umożliwia smażenie różnych potraw w tym samym czasie. W przypadku, gdy mamy w domu dzieci warto wybrać model z termoizolacyjną obudową, która zapobiega nagrzewaniu się urządzenia i uchroni dzieci przed poparzeniem.
Przed kupnem frytkownicy warto się zastanowić, jakie ilości produktów będziemy w niej przyrządzać oraz czy taki model sprawdzi się w naszej kuchni.
Zobacz także: Jaką wybrać sokowirówkę?
REKLAMA
REKLAMA