Zioła dla diabetyków
REKLAMA
REKLAMA
Borówka czernica – właściwości lecznicze
REKLAMA
Borówka czernica jest doceniana ze względu na dużą zawartość pektyn, witaminy B2, witaminy C, garbników, a także soli mineralnych. Szczególnie istotna dla diabetyków jest substancja podobna do insuliny, która znajduje się w liściach Borówki czernicy. Warto pamiętać, że w kuracji uzupełniającej główne leczenie, Borówkę powinniśmy łączyć z liśćmi Pokrzywy i Fasolą.
Zobacz także: Gdzie możesz zastosować zioła ze swojego ogródka?
Borówka czernica – uprawa
Zobacz także: Zioła w ogrodzie
Borówka czernica to roślina mająca dość duże wymagania glebowe – odpowiednią glebą dla Borówki jest gleba kwaśna i próchnicza. Pamiętajmy także o nawożeniu Borówki. Najlepiej używać do tego celu nawozów organicznych np. obornika albo nawozów z roślin zielonych. Warto także co jakiś czas nawozić krzewy Borówek nawozami azotowymi. W pielęgnacji Borówki istotne jest regularne podlewanie krzewów. Zbyt sucha gleba powoduje, że roślina wytwarza mniejsze owoce lub w ogóle przestaje owocować. Owoce zbieramy około sześciu dni po tym, gdy zmienią kolor na niebieski.
Mniszek pospolity – właściwości lecznicze
Mniszek pospolity zwany także Mniszkiem lekarskim jest uznawany za ziele lecznicze. Wynika to z jego różnorodnych właściwości. Mniszek zwiększa wydzielanie żółci i soków trawiennych. Dla diabetyków najważniejszy może być fakt, że Mniszek obniża poziom cukru we krwi, działa oczyszczająco i wpływa na prawidłowy skład krwi. Poza tym Mniszek jest stosowany przy leczeniu anemii, problemach z układem odpornościowym, chorobach gardła, a także wpływa na szybsze gojenie się ran.
Mniszek pospolity – uprawa
Mniszek pospolity to zioło, które lubi stanowiska słoneczne. Odpowiednim podłożem dla Mniszka jest gleba bogata w azot. Zbiory Mniszka pospolitego przeprowadzamy wiosną, gdy liście są możliwie jak najmłodsze. Jeśli do celów leczniczych potrzebujemy korzeni tej rośliny, możemy je wykopać pod koniec jesieni, po dwóch latach od wysiewu.
Czosnek – właściwości lecznicze
Czosnek, co dowiedziono naukowo, wpływa pozytywnie na obniżenie poziomu cukru we krwi. Jest to szczególnie ważne przy leczeniu cukrzycy. Czosnek obniża także cholesterol i ciśnienie tętnicze, a poza tym przeciwdziała tendencji do zakrzepicy. Dodatkowo Czosnek używany jest jako roślina poprawiająca trawienie i oczyszczająca cały przewód pokarmowy.
Zobacz także: Zioła na lepsze trawienie
Czosnek – uprawa
Odpowiednim stanowiskiem dla Czosnku jest stanowisko słoneczne, o gliniasto-piaszczystej glebie, najlepiej przewiewnej i zasilonej nawozem organicznym. Czosnek jest rośliną, która źle toleruje okresy suszy, dlatego pamiętajmy o dość częstym podlewaniu, zwłaszcza latem.
Zobacz także: Przyprawy rozgrzewające
REKLAMA
REKLAMA