Jak uprawiać rzeżuchę w warunkach domowych?
REKLAMA
REKLAMA
Rzeżucha - uprawa domowa
Na całym świecie jest blisko 100 gatunków rzeżuchy. W Polsce znamy ich dziewięć. Szczególnie warto zainteresować się rzeżuchą ogrodową. Rzeżuchę ogrodową, jak sama nazwa wskazuje, można siać w ogrodzie wprost do gruntu od marca do końca sierpnia, systematycznie co dwa, trzy tygodnie. Wiele osób hoduje rzeżuchę w skrzynkach na balkonie, a także w doniczkach, zbierając ją przez całe lato. Roślina ta należy do ziół o niskich wymaganiach cieplnych (15-20°C). W warunkach domowych jest bardzo prosta w uprawie, a przy tym nie trzeba długo czekać na plon.
REKLAMA
Aby rzeżucha wyrosła potrzeba około 10 dni. Jeżeli więc chcemy, aby zdobiła nasz wielkanocny stół zasiejmy ją dwa tygodnie przed świętami.
Jak siać rzeżuchę?
REKLAMA
1. Kupić opakowanie rzeżuchy.
2. Wybrać naczynie, w którym chcemy ją zasadzić. Jeżeli założyliśmy sobie, że rzeżucha będzie zdobić nasz świąteczny stół, może to być skorupka jajka, ozdobny półmisek lub salaterka.
3. Wyłożyć naczynie watą, ligniną, gazą i następnie zwilżyć je wodą
4. Na tak przygotowanym podłożu rozprowadzamy równomiernie nasiona
5. Codziennie przy pomocy zwilżacza spryskiwać nasiona wodą
6. Nasiona ustawiamy w jasnym i ciepłym miejscu
Pierwsze kiełki powinny się pojawić już drugiego lub trzeciego dnia. Niektórzy preferują jedzenie rzeżuchy we wczesnym stadium rozwoju tj. około 3-6 dnia od posadzenia. Po 10 dniach rzeżucha osiąga swoją finalną postać.
REKLAMA
REKLAMA