Cytrusy w mieszkaniu - uprawa
REKLAMA
REKLAMA
Pielęgnacja wiosną i w lecie
Cytrusy przesadzamy co roku wiosną. Ziemia powinna być próchnicza i lekko kwaśna o odczynie od 5 do 6,5 pH, a także przepuszczalna. W pierwszych latach uprawy dobrze jest przesadzać rośliny raz w roku, później rzadziej, co kilka lat, do doniczki o 2 do 3 cm szerszej od poprzedniej. Na dnie doniczki warto ułożyć 3–5 cm warstwę drenażu z małych kamyków lub glinianych skorupek. W lecie cytrusy podlewamy dość obficie, ponieważ jest to okres ich kwitnienia. Co 10–14 dni powinniśmy zasilać roślinę płynnym nawozem, zwłaszcza na początku kwitnienia. Aby zapobiec usychaniu liści, roślinę powinniśmy regularnie zraszać. W lecie warto rośliny wystawić do ogrodu lub na balkon, ponieważ do prawidłowego wzrostu potrzebują one dużo świeżego powietrza i słońca.
REKLAMA
Zobacz także: Monstera dziurawa (Monstera deliciosa)
Pielęgnacja jesienią i w zimie
W zimie cytrusy lubią temperaturę około 13 st.C. Od października do marca potrzebują mniej wody. W okresie spoczynku powinniśmy je ustawić w jasnym, pozbawionym przeciągów miejscu.
Zobacz także: Jaśmin
Rozmnażanie
REKLAMA
Drzewka cytrusowe możemy rozmnażać z nasion. Jednak na efekty musimy poczekać kilka lat. W marcu nasiona wysiewamy do podłoża i ustawiamy je w miejscu, gdzie temperatura ma około 16 st.C. Kiedy siewki są już dostatecznie duże, przesadzamy je do ziemi kwiatowej.
Łatwiejszym sposobem rozmnażania jest pozyskiwanie sadzonek od rośliny matecznej. Zabieg ten wykonujemy w czerwcu lub lipcu. Sadzonkom do szybkiego ukorzenienia się niezbędna jest odpowiednia wilgotność powietrza, dużo świeżego powietrza i temperatura wahająca się od 18 do 21 st.C.
1. Cytrusy dobrze znoszą cięcie. Wskazane jest co jakiś czas skracać pędy kilkuletnich okazów o mniej więcej jedną trzecią długości. Ten zabieg sprawia, że roślina ładniej się krzewi i szybciej rośnie.
2. Roślin tych nie powinniśmy uprawiać w kuchni, ponieważ opary gazu są dla nich bardzo toksyczne i powodują obumieranie roślin.
REKLAMA
REKLAMA