Czy wiesz jak przeprowadzić analizę gleby?
REKLAMA
REKLAMA
Analizę gleby wykonuj co roku. Ważny czynnik wpływający na dostępność składników pokarmowych to pH podłoża. Możesz je sprawdzić wykorzystując kwasomierz Helliga. Dla większości warzyw optymalne pH wynosi 6-7.
REKLAMA
Azot to najważniejszy składnik plonotwórczy. Jego niedobór w glebie hamuje wzrost roślin. Ale nadmiar też jest szkodliwy – powoduje nagromadzenie się azotanów w warzywach. W przewodzie pokarmowym człowieka mogą one przekształcić się na azotyny i nitrozo aminy – substancje rakotwórcze.
Uwaga! Racjonalnie stosuj nawozy z azotem, zwłaszcza przy uprawie warzyw podatnych na kumulowanie azotanów (głównie liściowe i korzeniowe).
Stosując nawożenie pamiętaj o innych składnikach (fosfor, potas, wapń, magnez) i mikroskładnikach (bor, mangan, cynk). Jeśli regularnie nawozisz glebę obornikiem ilość mikroskładników powinna być wystarczająca.
Analizę gleby możesz zlecić w Ośrodkach Doradztwa Rolnego, uczelniach rolniczych albo prywatnych laboratoriach.
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.
REKLAMA