Czy wiesz jak zrobić kompost z odpadów ogrodowych i kuchennych?
REKLAMA
Do wyrobu kompostu możesz użyć obierków z warzyw i owoców, zwiędłych naziemnych części roślin, chwastów bez nasion, skoszonej trawy, liści, skorupki od jaj, a nawet podartych gazet o ile nie będą stanowiły więcej niż 10 proc. całości.
REKLAMA
Stertę kompostową najlepiej jest założyć bezpośrednio na ziemię. Należy ziemię przedtem dobrze spulchnić, by umożliwiony był przepływ wody. Na tak przygotowanym podłożu ułóż ok. 15 cm warstwę odpadów. Jeśli suche, polej je sporą ilością wody, a następnie spryskaj aktywatorem kompostowym ułatwiającym rozkład materii organicznej. Do spryskania użyj siarczanu amonu lub innego preparatu przyspieszającego proces gnilny.
W ten sam sposób układaj inne warstwy resztek roślinnych i kuchennych.Poszczególne warstwy możesz przysypać 2,5 cm warstwą ziemi albo mączki kostnej.
REKLAMA
Rozkład można przyspieszyć przerzucając stertę po 2 miesiącach tak, aby słabiej rozłożone składniki znalazły się w środku sterty, a bardziej rozłożone na jej brzegach. Ostatnią warstwę przysyp ziemią i przykryj wszystko workami plastikowymi. Gdy sterta osiągnie 2,5 m zacznij formować nową.
Najprostszy kompostownik własnej roboty można otrzymać zwijając w cylinder kawałek drobnej siatki o szerokości 1 m. Zwiąż ze sobą wolne końce drutów żeby umocnić konstrukcję. Obłóż plastikowymi torebkami, aby zapewnić zachowanie ciepła we wnętrzu kompostownika.
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.