Czy wiesz jak kupić dobrą patelnię?
REKLAMA
Ważne przy zakupie patelni są: wielkość, ciężar, grubość. Cienkie patelnie są dobre do smażenia jajecznicy, zaś do ryb czy mięsa potrzeba nam solidniejszego naczynia, które nie będzie się deformować i przede wszystkim palić.
REKLAMA
Tradycyjna żeliwna jest bardzo ciężka, ale długo utrzymuje temperaturę. Przed użyciem należy ją tylko odrobine natłuścić - to wystarczy, by potrawy nie przywierały.
Przy stalowej patelni ważne jest, aby miała wielowarstwowe dno, które zapewnia równomierny rozkład temperatury.
Pokryta powłoką zapobiegającą przywieraniu, umożliwia smażenie bez tłuszczu. Jednak te powłoki są różnej jakości, nie każda jest trwała. Trzeba więc do nich używać drewnianych sztućców.
Aluminiowa szybko nagrzewa się i szybko stygnie. Jest dobra do potraw wymagających krótkiego smażenia. Trudna do czyszczenia, gdy się przypali.
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.