Szklarnia w ogrodzie
REKLAMA
REKLAMA
Szklarnia to zamknięte pomieszczenie pokryte w całości szkłem. Pozwala maksymalnie wykorzystać ciepło i światło oraz wytworzyć odpowiedni mikroklimat. Zapobiega zniszczeniu przez przymrozki kwiatów i warzyw , a rośliny o długim okresie wegetacji wydadzą lepsze plony.
REKLAMA
Wybór szklarni
Na rynku dostępne są różnorodne formy i wielkości szklarni i szklarenek, składające się z poszczególnych elementów gotowych do złożenia. Wyróżnić można szklarnie wolnostojące, często przypominające altany, szklarnie przyścienne nie wymagające dużej powierzchni, oraz miniszklarnie wykonane z aluminium. Ich koszt jest dość duży, jednak jednorazowy wydatek opłaci się na wiele lat, a uprawiane bez użycia sztucznych nawozów rośliny będą zdrowe i ekologiczne.
Zobacz także: Jak założyć i pielęgnować ogród ekologiczny
Sposób przygotowania
REKLAMA
Budowę szklarni należy zacząć od pomiarów oraz przygotowania terenu. Kolejnym krokiem jest przygotowanie fundamentów: należy wstawić słupy i płyty fundamentowe, bądź wylać fundament w przygotowane formy. Rozmiary słupów i płyt powinny być dostosowane do wielkości szklarni. Następnym etapem jest konstrukcja szkieletu. Składa się on najczęściej ze stalowych bądź aluminiowych słupów i kratownic, które powinny utrzymywać ciężar śniegu, roślin, instalacji i napór wiatru.
Gdy szkielet konstrukcji jest już gotowy, pozostaje szklenie taflami o odpowiednich wymiarach ze szkła zwykłego lub hartowanego , w zależności od potrzeb. Ten etap należy zacząć od szklenia dachu, następnie ścian bocznych i szczytowych - po jego zakończeniu szklarnia jest gotowa! Chcąc utrzymać niezmienną wysoką temperaturę, w szklarni można zamontować centralne ogrzewanie. Istnieje możliwość zamontowania również kurtyny cieniującej. Materiał i mechanizm cieniujący dobierany jest w zależności od rodzaju uprawy.
Warzywa i rośliny w szklarni
W szklarni głównymi rezydentami są warzywa. W marcu i kwietniu można już hodować rozsady warzywne :selera, pora, sałaty, warzyw kapustnych, karczochów, pomidorów, papryki, bakłażanów oraz licznych ziół, z których najważniejsze to: majeranek, bazylia, lubczyk, majeranek, estragon, oregano (lebiodka pospolita), melisa lekarska, rozmaryn i szałwia.
Zobacz także: Zioła w ogrodzie
Oprócz warzyw, wczesną wiosna można rozpocząć siew jednorocznych roślin kwiatowych. Gdy na zewnątrz zrobi się cieplej, możemy przesadzić je prosto do ogrodu, by uzyskać szybki efekt kwitnienia. Najważniejsze gatunki, które w naszym klimacie hoduje się z rozsady to: szkarłaty, floksy, aksamitki, astry, goździki, begonie stale kwitnące, heliotropy, celozje, dalie, lobelie, wiesiołki, czubatki, nagietki lekarskie, petunie, płomyki Drummonda, rączniki pospolite, tunbergie oskrzydlone, wiekuistki, suchokwiaty, niecierpki, farbowniki, kocanki, nieśmiertelniki, smagliczki, cynie, rozchodniki sine, werbena, len wielkokwiatowy, dziwaczki, nemezja, złocień maruna oraz lwie paszcze.
Inne rozwiązania
Większe szklarnie mogą służyć także jako ogrodowe oranżerie, pełniące funkcje ogrodów zimowych. Wprowadzając do ich wnętrza meble oraz ozdobne elementy małej architektury, stworzymy z nich interesujące miejsce do wypoczynku, atrakcyjne szczególnie zimą.
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.