Kawa arabska (Coffea arabica)
REKLAMA
REKLAMA
W warunkach domowych roślina ta osiąga do 2 metrów wysokości. Dorosłe okazy kwitną w okresie letnim. Pojawiające się kwiaty są białe i silnie pachnące.
REKLAMA
Stanowisko
Kawa arabska najlepiej rozwija się w jasnym miejscu, w temperaturze od 15 do 20 stopni C. Nie należy jej jednak narażać na bezpośrednie promieniowanie słoneczne.
Podlewanie
Latem roślinę podlewamy obficie i zraszamy. Zimą zabiegi te należy ograniczyć. Ziemia w doniczce nie powinna pozostawać zbyt długo mokra.
Nawożenie
Od kwietnia do końca sierpnia roślinę trzeba nawozić nawozem, który nie zawiera wapnia. Doskonale sprawdza się nawóz do różaneczników. W okresie jesienno – zimowym dawki nawozu zmniejszamy i podajemy je co 2–3 tygodnie.
Przesadzanie
Raz na dwa lata, wiosną, kawę trzeba przesadzić do większej doniczki. Młode rośliny najlepiej przesadzać co roku.
Zobacz także: Nawożenie kwiatów w mieszkaniu
Rozmnażanie
Kawę arabską rozmnażamy z nasion lub sadzonek. Nasiona wysiewamy wiosną do mieszanki torfu i piasku. Tak przygotowane sadzonki przykrywamy. Dzięki zakryciu doniczek nasiona szybciej i lepiej wykiełkują. Do skiełkowania potrzebują temperatury ok. 25 stopni C. Gdy uzyskamy siewki, należy je przepikować do kompostowej ziemi doniczkowej, a następnie przesadzić latem.
Pielęgnacja
Kawę arabską należy podlewać z umiarem. Jeśli w podstawce znajduje się za dużo wody, trzeba ją wylać. Tylko odpowiednia pielęgnacja pozwoli kawie przetrwać w warunkach domowych.
Zobacz także: Co dolega mojej roślinie?
1. Jeżeli uda Ci się znaleźć sadzonki kawy w sklepie, to najlepiej wybierać okazy o zdrowych, zielono wybarwionych liściach, bez podsychających końców i żółknących liści dolnych.
2. Owoce kawy uprawianej w domu, poza funkcją ozdobną, możesz wykorzystać także do pozyskania nasion do przygotowania aromatycznego napoju.
REKLAMA
REKLAMA