Apetyczne rośliny
REKLAMA
REKLAMA
Jest kilka rodzajów roślin, które nawet w uprawie domowej wydają na świat smakowite owoce. Oczywiście wiele zależy od odmiany danego kwiatu – odmiany ozdobne mogą nie być aż tak smaczne. Jeśli marzysz o własnej hodowli owoców w mieszkaniu zapoznaj się z poniższą listą polecanych przez specjalistów gatunków nadających się idealnie do kuchni!
REKLAMA
Papryka roczna – pieprzowiec jadalny
Jest to roślina jednoroczna, dorasta do 30 centymetrów i wydaje na świat małe owoce, czasem o pikantnym posmaku. Możemy kupić ją w kwiaciarni wczesną wiosną lub otrzymać okaz z wysianych nasion. Roślina owocuje przeważnie późnym latem lub na początku jesieni. Jej owoce są małe, o intensywnej barwie (czerwone, pomarańczowe). Papryka roczna powinna stać w dobrze oświetlonym pomieszczeniu, o temperaturze 15 – 20 stopni. Dodatkowo można ją często spryskiwać – sprzyja to zawiązywaniu się owoców.
Banan – Musa velutina
Często możemy spotkać się ze specjalnymi odmianami bananowców sprzedawanymi w kwiaciarniach. Są to odmiany karłowate – ich owoce są niewiele większe od palca. Rośliny te wymagają jednak odpowiednich warunków – częstego nawożenia oraz zasobnej w sole mineralne gleby. Owoce dojrzewają nawet do kilku miesięcy i, niestety, z powodu złego pielęgnowania rośliny mogą zasychać.
Cytrusy
Kwiaty te nadają się do uprawy w mieszkaniu pod warunkiem zapewnienia im odpowiednich warunków. Wymagają one ciepłego i słonecznego stanowiska oraz częstego nawożenia – w okresie od marca do października przynajmniej raz w tygodniu. Cytrusy podlewamy umiarkowanie , pamiętajmy, żeby usuwać wodę z podstawki. Dodatkowo możemy często zraszać rośliny – wpływa to pozytywnie na ich wzrost. Jeśli chcemy wyhodować roślinę z nasiona (pestki) musimy liczyć się z tym, że zaowocuje ona dopiero po kilkunastu latach. Sadzonki natomiast owocują już po 3 – 4 latach.
Zobacz także: Cytrusy w mieszkaniu - uprawa
Kawa
Roślina ta jest przede wszystkim ozdobą – ma przepiękne zielone liście, a wiosną pojawiają się na niej białe kwiaty. To właśnie z tych kwiatów formują się ciemnoczerwone, słodkie owoce, które możemy zjeść same lub wykorzystać do celów kulinarnych. Kawa lubi wilgotne miejsca, choć źle toleruje podlewanie zwykłą wodą z kranu. Najlepiej podlewać ją wodą przegotowaną – bez zawartości chloru i soli wapnia.
Zobacz także : Kurkuma – kwiat i przyprawa
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.