Zastosowanie ziół z ogródka domowego
REKLAMA
REKLAMA
Anyż
REKLAMA
- dodatek do gotowanych jarzyn, np. buraków, marchwi;
- przyprawa stosowana do dziczyzny;
- dodaje się go także do wyrobów ciastkarskich, np. pierników oraz bułeczek;
- urozmaica potrawy indyjskie;
- często dodaje się anyż także do ponczu albo likierów.
Arcydzięgiel
- dodatek do ciast z bakaliami;
- liście oraz korzenie tego zioła dodaje się także do jarzyn oraz potraw mięsnych.
Bazylia
- popularna we włoskiej kuchni;
- dodaje się ją do: sałatek, potraw mięsnych, zup, twarogów, jaj, omletów, ryb, owoców morza, baraniny.
Cebula
- przyprawa dodawana do sosów, zup, potraw mięsnych;
- bardzo popularna w kuchni greckiej.
Chilli
- popularna przyprawa kuchni meksykańskiej, hiszpańskiej, węgierskiej i chińskiej;
- dodawana do zup, potraw mięsnych, naleśników, sosów.
Cynamon
- potrawy mięsne – jagnięcina;
- do deserów (placek z jabłkami), do kompotów.
Czarnuszka
- pieczywo pszenne i żytnie;
- przetwory warzywne;
- amortyzowanie win.
Cząber
- potrawy z roślinami strączkowymi;
- zupy, np. krupnik, grochówka;
- ryby;
- kiełbasa, dziczyzna.
Czosnek
- wieprzowina, dziczyzna;
- dodatek do sałatek, ryb, wędlin.
Estragon
- omlety;
- makrele i inne ryby;
- surówki;
- sałatki.
Gałka muszkatołowa
- wołowina, jagnięcina, drób;
- napoje: wino, poncz, grzane piwo;
- ciasta, desery owocowe;
- gulasz, flaki.
Gorczyca
- musztarda;
- gotowane mięsa;
- ryby.
Goździki
- napoje: wina, likiery;
- mięsa: marynaty rybne i mięsne;
- pieczone jabłka;
- ciasta, np. placek jabłkowy z cynamonem.
Koperek
- świeży koper możemy dodać do: ryb, ziemniaków, sałatek, zup;
- pędy dodaje się podczas kwaszenia ogórków.
Kolendra
- mięsa: baranina, dziczyzna, gęś, wieprzowina;
- pasztety;
- wina, likiery.
Lubczyk
- zupy, np. pomidorowa;
- flaki;
- sosy;
- potrawy mięsne, np. pieczeń.
Mięta
- sałatka warzywna;
- jogurty i twarogi;
- napoje: soki, wódka, likiery.
Szałwia
- potrawy z roślin strączkowych;
- potrawy mięsne;
- zupy, sosy;
- herbaty.
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.