Przegląd kosiarki w 6 krokach. Poradnik
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Kosiarka. Fot. Husqvarna
REKLAMA
Maszyny ogrodowe mają służyć nam wiele sezonów - dlatego, aby utrzymać je w jak najlepszej sprawności, należy przed rozpoczęciem prac odpowiednio je do nich przygotować. Cechą charakterystyczną urządzeń wykorzystywanych w ogrodzie jest ich sezonowa aktywność. Po krótkim, acz intensywnym okresie eksploatacji, następuje czasowy postój, trwający nawet do kilku miesięcy. Dlatego tak ważny w przypadku maszyn do pielęgnacji zieleni jest właśnie przegląd wiosenny, który najlepiej wykonać przed rozpoczęciem sezonu.
- Kosiarka to jedno z najważniejszych urządzeń w ogrodzie - średnio w ciągu roku korzysta się z niej około 30 razy. Dbanie o sprzęt to nie tylko bezpieczeństwo użytkownika i estetyczny wygląd ogrodu, ale także dbanie o portfel właściciela - sprawna kosiarka zużywa nawet o 30% mniej paliwa, a emisja szkodliwych substancji jest zredukowana o 50%. Po dokładnym zapoznaniu się z instrukcja obsługi, każdy użytkownik może samodzielnie przeprowadzić najważniejsze czynności serwisowe – radzi Jerzy Banaszczyk, ekspert firmy Husqvarna.
Kosiarka. Fot. Husqvarna
Zobacz także: Kupno kosiarki – krok po kroku
Konserwacja kosiarki w 6 krokach
Krok 1 - Czyszczenie kosiarki
Pierwszy i najczęściej wykonywany - to powierzchowne czyszczenie maszyny, najlepiej za pomocą sprężonego powietrza lub szczotki. Powinno się dokładnie oczyścić urządzenie z resztek trawy po poprzednim sezonie. Nie wskazane jest używanie myjek ciśnieniowych - mogą one uszkodzić tak ważne miejsca jak różne uszczelnienia, wlew paliwa, oleju, układ dolotowy.
Krok 2 - Oczyszczanie noży tnących
Aby dokładnie wyczyścić kosiarkę należy ją odwrócić i ustabilizować- taką możliwość posiadają kosiarki niektórych producentów. Zespół tnący najłatwiej wyczyścić za pomocą sprężarki lub szczotki. Niektóre urządzenia wyposażone są w specjalne przyłącze, umożliwiające podłączenie węża ogrodowego i umycie urządzenia tnącego, jednak w tym przypadku kosiarka bezwzględnie musi stać w pozycji roboczej, a po puszczeniu wody należy włączyć urządzenie.
Krok 3 - sprawdzenie stan filtru powietrza
Następnie należy sprawdzić stan filtru powietrza i układu dolotowego - ich prawidłowe działanie zapewnia płynną pracę gaźnika, łatwość uruchamiania i pełne wykorzystanie mocy silnika. Filtr po wyjęciu z osłony można oczyścić poprzez postukiwanie nim o twarde podłoże. W trakcie sezonu warto oczyszczać filtr regularnie - np. raz w tygodniu.
Krok 4 - sprawdzenie świecy w kosiarce spalinowej
Kolejnym krokiem jest sprawdzenie świecy w kosiarce spalinowej. Wykonuje się to poprzez zdjęcie osłony świecy u wykręcenie jej cylindra. Ewentualne zanieczyszczenia należy usunąć za pomocą drucianej szczotki, a następnie sprawdzić odległość elektrod szczelinomierzem - powinna wynosić ona 0,5 mm. Zaleca się wymianę świec minimum raz w sezonie.
Krok 5 - wymiana oleju
Ważnym elementem prac konserwacyjnych jest wymiana oleju. Najpierw należy jednak wypalić całe paliwo w zbiorniku - zwiększa to bezpieczeństwo pracy, a ponadto rozgrzany silnik rozrzedza olej, co ułatwia jego wymianę. Po zużyciu całego paliwa należy zdjąć przewód ze świecy zapłonowej, odkręcić korek wlewu oleju i przy pomocy specjalnej pompki opróżnić zbiornik. Niektóre modele silników posiadają korki do zlewania oleju w dolnym korpusie maszyny. Sprawdzenie poziomu oleju powinno odbyć się poprzez dokładne zakręcenie korka wlewu wyposażonego w bagnet. Właściwy poziom oleju powinien sięgać górnego oznaczenia na wskaźniku.
Kosiarka. Fot. Husqvarna
- Dobrze jest, aby olej silnikowy wymieniać po każdych 25 godzinach pracy kosiarki. W przypadku, gdy korzystamy z urządzenia rzadziej, wystarczy jedna wymiana oleju po sezonie. W czasie, gdy nie korzystamy z maszyny dłuższy czas, dobrze od czasu do czasu pociągnąć linkę rozrusznika, aby silnik pozostał nasmarowany- radzi Jerzy Banaszczyk.
Krok 6 - kontrola noża
Zaawansowaną czynnością konserwacyjną jest kontrola noża, którą bezwzględnie należy wykonywać w rękawicach ochronnych i przy zdjętym przewodzie ze świecy. Odkręcony nóż dokładnie czyścimy z osadów i sprawdzamy pod kątem zużycia, pęknięć i stanu krawędzi tnącej. Jeżeli wymaga naostrzenia - należy to zrobić w bezpieczny sposób, równomiernie na obu końcach noża. Kolejnym etapem jest kontrola wyważenia ostrza. Nóż montuje się na wyważarce, w celu sprawdzenia czy jego każda strona ma tę samą wagę. Jest to bardzo ważny test, gdyż niewyważone ostrze powoduje drgania, co negatywnie wpływa na trwałość wielu podzespołów maszyny.
Zobacz także: Kosiarki do trawy – rodzaje
Jednak tej czynności powinni podejmować się tylko użytkownicy, którzy posiadają odpowiedni sprzęt i doświadczenie w konserwacji i pracach mechanicznych - w innym przypadku najbezpieczniej będzie oddać te zadanie profesjonalnemu serwisowi.
Jerzy Banaszczyk/ Husqvarna
REKLAMA
REKLAMA