Por – uprawa
REKLAMA
REKLAMA
Dlaczego warto jeść por?
Właściwości lecznicze oraz wyrafinowany smak pora zostały docenione już w starożytności. Warzywo to działa moczopędnie, dzięki czemu stosowane jest w chorobach nerek i pęcherza moczowego. Ponadto wspiera leczenie reumatyzmu, poprawia laktację i pomaga zwalczać przeziębienia. Por to bogactwo witamin (C, A, E, B1, B2, PP) oraz soli mineralnych (wapnia, fosforu, potasu, sodu, żelaza i siarki).
REKLAMA
Stanowisko
Por ma małe wymagania jeśli chodzi o nasłonecznienie, bardzo wrażliwy jest natomiast na niedobór wody.
Zobacz także: Papryka – uprawa
Podłoże
Najbardziej odpowiednim podłożem pod uprawę pora są gleby gliniasto–piaszczyste, żyzne i o odpowiednich stosunkach wodno–powietrznych. Ważna dla prawidłowego rozwoju pora jest duża zawartość próchnicy w podłożu. Por można uprawiać na stanowisku po warzywach kapustnych i dyniowatych. Przed wysiewem należy glebę oczyścić z chwastów i spulchnić na głębokość jednego szpadla.
Wysiew
Nasiona pora wysiewamy w marcu lub w kwietniu bezpośrednio do gruntu. Odległość między rzędami powinna wynosić około 30 cm, zaś pomiędzy roślinami w rzędzie – około 10 cm. Głębokość siewu – 1 cm. Nasiona pora najlepiej kiełkują w ciemności, dlatego dobrze jest przykryć wysiane nasiona. Por można również sadzić z rozsady, jednak bezpośredni wysiew nasion do gruntu jest tańszy i mniej czasochłonny.
Zobacz także: Rzadkie warzywa ogrodowe
Nawożenie
Najlepiej jest uprawiać por w rok po użyźnieniu gleby obornikiem. Por korzystnie reaguje na nawozy organiczne. Nawożenie mineralne należy stosować po wcześniejszym przeprowadzeniu analizy gleby.
Podlewanie
Por jest rośliną bardzo wymagającą jeśli chodzi o zapotrzebowanie na wodę. Uprawa pora najlepiej udaje się na glebach wilgotnych, o dodatkowym nawadnianiu należy pamiętać szczególnie latem.
Zobacz także: Truskawki – uprawa
Pielęgnacja
W pierwszych dwóch miesiącach uprawy należy zwrócić szczególną uwagę na usuwanie chwastów. Należy również zadbać o nawadnianie plantacji w okresach suchszych. W okresie wzrostu roślin glebę pomiędzy rzędami należy podlewać i spulchniać.Zabiegiem powodującym wydłużenie białej części pora jest obsypywanie roślin ziemią. Zabieg ten utrudnia również rozwój chwastów.
Zobacz także: Dynie – warzywa ozdobne i jadalne
Zupa krem z pora i z ziemniaków
Składniki:
2 młode pory
2 duże ziemniaki
olej
1litr wody
sól
pieprz
przyprawy wedle uznania
Sposób przygotowania:
Pory kroimy i dusimy przez chwilę na oleju, następnie dodajemy pokrojone w duże kawałki ziemniaki, zalewamy wodą, przyprawiamy i gotujemy. Po ostudzeniu, zmiksować, zagotować jeszcze raz. Podawać z grzankami.
REKLAMA
REKLAMA