Sadzenie borówki – porada eksperta
REKLAMA
REKLAMA
Czego potrzebują borówki?
REKLAMA
Krzewy borówki dorastają w naszych warunkach klimatycznych do 1,5–2,0 m wysokości. Najliczniejsze i najlepsze owoce pochodzą z grubych pędów dwuletnich. Kwitną na przełomie maja i czerwca. Są to rośliny samopylne, ale zapylenie krzyżowe pyłkiem innej odmiany znacznie zwiększa plon owoców. Dlatego też warto sadzić co najmniej dwie odmiany obok siebie. Borówka wysoka znosi niskie temperatury – nawet do -25 stopni C. Najbardziej niebezpieczne dla roślin są przemarznięcia korzeni. Dlatego wskazane jest dokładne ściółkowanie borówki.
REKLAMA
Borówka wymaga kwaśnych gleb o odczynie pH 3,8–4,8. W amatorskiej uprawie borówki glebę możemy zakwasić, stosując kwaśny torf lub siarkę (np. w postaci siarczanu amonu). Torf miesza się z glebą w stosunku 1:1, do głębokości co najmniej 30 cm. Warto wykopać nieco większy dołek na posadzenie rośliny i zaprawić go odpowiednim podłożem. Warunkiem udanej uprawy jest także wysoka zawartość próchnicy oraz właściwy poziom wody gruntowej. Powinien on być utrzymany na wysokości 35–60 cm przez cały okres wegetacji. W razie znacznego obniżenia się poziomu wody gruntowej konieczne jest podlewanie. Przed posadzeniem krzewów najlepiej jest sprawdzić odczyn gleby, aby móc właściwie ją nawieźć. Nawożenie azotem, potasem i fosforem powinno być w stosunku 1:1:1, a na glebach uboższych – 1:2:3. Następnie posadzone rośliny ściółkuje się np. trocinami.
Jaką odmianę borówki wybrać?
Spośród wielu odmian dojrzewających w różnych terminach warto zwrócić uwagę na kilka popularnych i sprawdzonych, np.: Bluetta, Sunrise, Spartan, Bluejay (odmiany wczesne), Nelson, Berkeley, uniwersalny Bluecrop (odmiany średnie), Bluegold, Darrow, Herbert (odmiany późne).
Borówki - o czym pamiętać latem?
Latem najważniejszą czynnością jest systematyczne podlewanie krzewów borówki. Nie spieszmy się ze zrywaniem owoców, po przebarwieniu się powinny jeszcze dojrzewać przez kilka dni. W tym czasie owoce znacznie zwiększą swoją masę i wzrośnie w nich zawartość cukrów.
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.