Toksyczne krzewy ogrodowe
REKLAMA
REKLAMA
Szkodliwe dla zdrowia mogą być owoce, liście, igły lub fragmenty pędów. Na szczęście jest jedynie kilka gatunków, które w przypadku zjedzenia poszczególnych części roślin, mogą być śmiertelnie niebezpieczne. Bardzo popularne rośliny iglaste rosnące w naszych ogrodach zawierają w igłach lub owocach toksyczne substancje.
REKLAMA
Ładne lecz niebezpieczne
Wbrew pozorom najbardziej groźne dla zdrowia substancje zawierają niektóre jałowce, cisy i żywotniki (tuje). Jeśli sadzimy w ogrodach jałowce płożące (Juniperus horizontalis), jałowiec pośredni (Juniperus x media), jałowiec sabiński (Junipeus sabina) oraz ich odmiany, to pamiętajmy, że niefortunne zjedzenie każdej części tych roślin jest ekstremalnie toksyczne. Zabójcze może okazać się już około 5–20 gramów owoców lub pędów. Szczególną uwagę należy zwrócić na dzieci i zwierzęta, które mogą nieświadomie zjeść kawałki roślin lub owoce.
Polecamy: Wspieranie inwestycji – nowe zasady pomocy regionalnej
Zobacz także: Szybko rosnące tuje
To samo dotyczy cisów (Taxus) oraz żywotników (Thuja), których igły są szczególnie toksyczne dla ludzi i zwierząt – szczególnie koni. W przypadku cisa szkodliwe są wszystkie części roślin z wyjątkiem mięsistej, czerwonej osnówki otaczającej nasienie. Jest ona przysmakiem ptaków. Jeśli zachowamy ostrożność możemy spokojnie uprawiać wszystkie rośliny i cieszyć się ich barwnymi odmianami. Zagrożenie powstaje jedynie w przypadku zjedzenia fragmentów roślin.
Groźne krzewy liściaste
REKLAMA
Wśród krzewów liściastych należy szczególnie uważać na wawrzynek wilczełyko (Daphne mezereum), efektownie kwitnący (na różowo) krzew wczesną wiosną. Szkodliwe są wszystkie części wawrzynka, zawierają toksyczną substancję mezereinę. Zjedzenie przez dzieci około 10–12 owoców – czerwonych, kulistych jagód wawrzynka, może być groźne dla życia.
Wybitnie toksyczne właściwości mają też wszystkie części złotokapów (Laburnum) i ich odmian. Szczególnie trujące są owoce. 3 lub 4 zjedzone przez dziecko stają się groźne dla życia. Uważać musimy też na różne gatunki sumaków (Rhus), których kora i mleczny sok zawierają trujące substancje. Popularny w naszym kraju sumak octowiec na szczęście nie jest tak toksyczny.
Zobacz także: Gdzie sadzić cis i jak go pielęgnować?
REKLAMA
REKLAMA