Czy oświetlenie LED sprawdzi się w kuchni?
REKLAMA
REKLAMA
Czym jest LED?
LED jest systemem oświetlenia działającym na diodach. Jest nowatorskim rozwiązaniem dla projektantów wnętrz. Doskonale sprawdza się w nowoczesnej kuchni, do której nie pasuje tradycyjne oświetlenie. LED staje się powszechnie stosowanym systemem oświetleniowym i dekoracyjnym. W nadchodzącym sezonie znajdziemy wiele propozycji użycia go w aranżacji kuchni.
REKLAMA
Zobacz także: Jak stworzyć jasną, efektowną kuchnię?
Zalety i wady LED
System oparty na diodach jest przede wszystkim energooszczędny. Dzięki temu jesteśmy w stanie zaoszczędzić na rachunkach, możemy także ograniczyć wydatki. Diody mają długi czas życia – nawet do 60 000 godzin bez konieczności wymiany. Ich światło może rozświetlić kuchnię w wielu intensywnych kolorach. Niektóre panele mają możliwość doboru temperatury koloru do wnętrza. Możliwe są odcienie chłodne, naturalne i ciepłe. Liczba kolorów uzyskanych przy użyciu LED jest właściwie nieograniczona. Niestety, system wciąż jeszcze ma kilka mankamentów. Jeśli chcemy, zastosować LED, jako główne oświetlenie w kuchni, zmuszeni jesteśmy użyć wielu paneli z diodami. Wiązka, którą świeci dioda nie jest na tyle mocna, aby zastąpić nią tradycyjne źródło światła. W związku z tym LED jest stosowany przede wszystkim jako oświetlenie dekoracyjne. Używa się go między innymi do podświetlenia blatów roboczych.
Zobacz także: Jak wykorzystać srebrne dodatki w kuchni?
O czym należy pamiętać montując LED?
Jeśli zdecydujesz się na użycie LED w kuchni, pamiętaj:
1. LED nie zastąpi ogólnego oświetlenia kuchni. Obecna technologia nie pomoże uniknąć kontrastu, który powstanie pomiędzy dobrze oświetlonymi detalami, a resztą.
2. Diody powinny być przesłonięte materiałem rozpraszającym światło.
3. Panel powinien znajdować się jak najbliżej zasilacza. Diody potrzebują odpływu wytworzonego ciepła.
REKLAMA
REKLAMA