Jaki blat wybrać do kuchni?

REKLAMA
REKLAMA
Meble kuchenne powinny być przede wszystkim trwałe. Między innymi dlatego, że zazwyczaj robione są na zamówienie – pod zabudowę, a to bardzo utrudnia wymianę konkretnych elementów. Jest ona bowiem nie tylko kosztowna… Możemy również napotkać problem z dostępnością materiałów, z których robiono naszą kuchnię. Dobrze zastanówmy się więc, zanim wybierzemy tak często używany element, jak blat kuchenny.
REKLAMA
REKLAMA
Blat laminowany
Na laminowany blat powinniśmy się zdecydować, kiedy bardzo często korzystamy z kuchni. To także idealne rozwiązanie, jeśli lubimy przyrządzać posiłki wspólnie z dziećmi. Są bowiem łatwe w utrzymaniu i czyszczeniu – niestraszne im wysokie temperatury i wilgoć. Ich niewątpliwą zaletą jest fakt, że wierzchnia warstwa laminatu może ładnie imitować niemal każdy materiał – od tkaniny po kamień, a to daje nam spore pole do popisu przy aranżowaniu całej kuchni.
Zobacz także: Jak wybrać płytki na blat kuchenny?
Blat drewniany
Niewątpliwą zaletą drewnianego blatu są jego walory estetyczne. Wygląda elegancko, luksusowo i efektownie. Trzeba jednak pamiętać, że drewno jest sporo droższe od laminatu. Poza tym wymaga odpowiedniego zabezpieczenia i użytkowania. Z pewnością więc nie sprawdzi się, kiedy jesteśmy zabiegani i trudno nam wygospodarować wolną chwilę aby odpowiednio o niego zadbać. Będzie natomiast idealnym rozwiązaniem dla osób, które niezbyt często przebywają w kuchni.
REKLAMA
Zobacz także: Jak optymalnie wykorzystać kuchenne schowki?
Najważniejszy przy wyborze blatu kuchennego jest fakt, w jaki sposób i jak często korzystamy z kuchni. Walory estetyczne – chociaż także ważne – powinny zejść na drugi plan.
REKLAMA
REKLAMA