Jaki blat wybrać do kuchni?
REKLAMA
REKLAMA
Meble kuchenne powinny być przede wszystkim trwałe. Między innymi dlatego, że zazwyczaj robione są na zamówienie – pod zabudowę, a to bardzo utrudnia wymianę konkretnych elementów. Jest ona bowiem nie tylko kosztowna… Możemy również napotkać problem z dostępnością materiałów, z których robiono naszą kuchnię. Dobrze zastanówmy się więc, zanim wybierzemy tak często używany element, jak blat kuchenny.
REKLAMA
Blat laminowany
Na laminowany blat powinniśmy się zdecydować, kiedy bardzo często korzystamy z kuchni. To także idealne rozwiązanie, jeśli lubimy przyrządzać posiłki wspólnie z dziećmi. Są bowiem łatwe w utrzymaniu i czyszczeniu – niestraszne im wysokie temperatury i wilgoć. Ich niewątpliwą zaletą jest fakt, że wierzchnia warstwa laminatu może ładnie imitować niemal każdy materiał – od tkaniny po kamień, a to daje nam spore pole do popisu przy aranżowaniu całej kuchni.
Zobacz także: Jak wybrać płytki na blat kuchenny?
Blat drewniany
Niewątpliwą zaletą drewnianego blatu są jego walory estetyczne. Wygląda elegancko, luksusowo i efektownie. Trzeba jednak pamiętać, że drewno jest sporo droższe od laminatu. Poza tym wymaga odpowiedniego zabezpieczenia i użytkowania. Z pewnością więc nie sprawdzi się, kiedy jesteśmy zabiegani i trudno nam wygospodarować wolną chwilę aby odpowiednio o niego zadbać. Będzie natomiast idealnym rozwiązaniem dla osób, które niezbyt często przebywają w kuchni.
Zobacz także: Jak optymalnie wykorzystać kuchenne schowki?
Najważniejszy przy wyborze blatu kuchennego jest fakt, w jaki sposób i jak często korzystamy z kuchni. Walory estetyczne – chociaż także ważne – powinny zejść na drugi plan.
REKLAMA
REKLAMA