Skorzonera – uprawa
REKLAMA
REKLAMA
Skorzonera należy do rodziny astrowatych, w smaku przypomina szparagi. Wykształca długi, cylindryczny korzeń o ciemnobrązowej lub brązowo–czarnej skórce. Jeżeli plon jest korzystny, korzeń osiąga długość 30 cm o średnicy 3 cm. Skorzonera zawiera biały sok mleczny i jest bardzo delikatna w smaku i lekkostrawna. Ponadto, jest bardzo zdrowa, gdyż zawiera wysoką zawartość składników mineralnych – żelazo, fosfor, sód, magnez, chlor i wapń – oraz karoten i wiele cennych witamin – E, B1, B2 i C.
REKLAMA
Stanowisko
Skorzonera dobrze rośnie w niskich temperaturach. Choć siewki są wrażliwe na mróz roślina może zimować w gruncie. Zalecana się siać skorzonerę w miejscu słonecznym. W okresie intensywnego wzrostu korzeni (połowa czerwca – koniec sierpnia) jest bardzo wrażliwa na suszę.
Zobacz także: Ziemniaki w ogrodzie – uprawa
Podłoże
REKLAMA
Skorzonera ma duże wymagania glebowe. Gleba powinna być pulchna, przewiewna, a teren, na którym sieje się skorzonerę nie może być podmokły. Najlepsze są próchnicze, gliniasto-piaszczyste i piaszczysto-gliniaste, jak również piaszczyste gleby torfowe.
Skorzonera nie powinna być uprawiana po marchwi, pomidorach, selerach, warzywach kapustnych i szpinaku. Jako przedplon można użyć gleby po porach, cebulach, ogórkach, fasolach i sałacie głowiastej.
Zobacz także: Seler – uprawa
Wysiew
Jeżeli tylko warunki na to pozwalają, skorzonera może być siana już pod koniec lutego. Najpóźniej w połowie marca do początku kwietnia. 2 g nasion wystarczają na obsadzenie 1 m2. Pojedyncze nasiona dobrze jest sadzić w rzędach o odległości 30 cm, w rzędzie co 2–3 cm. Roślina wschodzi po okresie 2–3 tygodni. Wówczas należy przerywać siewki, pozostawiając po jednej roślinie co 5–6 cm.
Nawożenie
Skorzonerę powinno się uprawiać w drugim lub w trzecim roku po oborniku. Jeżeli ziemia jest o niskiej zawartości próchnicy, wówczas możemy dać obornik na jesieni lub kompost wiosną. Nawozy mineralne zaleca się na tydzień do dziesięciu dni przed siewem.
Skorzonera wymaga gleby o odczynie obojętnym lub zasadowym, ale jest wrażliwa na wapń. Wapnowanie należy przeprowadzić na roślinach poprzedzających uprawę.
Podlewanie
W celu zapewnienia sobie dobrego plonu, należy dbać o równomierną wilgotność gleby. W tym celu należy, od połowy lipca do początku września, czterokrotnie lub pięciokrotnie podlewać roślinę po około 25 litrów na 1 m2.
Zobacz także: Kapusta – uprawa
Pielęgnacja
Skorzonera powinna również być dobrze odchwaszczana, gdyż w początkowym etapie jej przyrost jest niewielki i może zostać zagłuszona. Stale spulchniana gleba nie zaskorupia się, a warzywo lepiej rośnie.
Gotowana skorzonera
Składniki:
500g świeżej skorzonery
bułka tarta lub masło
Przygotowanie:
Skorzonerę obiera się z ciemnej skórki i wrzuca do zimnej, lekko osolonej wody. Gotujemy do miękkości i podajemy z bułką tartą lub z masłem. Skorzonera dobrze smakuje podana z mięsem lub rybami.
Zobacz także: Cebula – uprawa
REKLAMA
REKLAMA