Jak przycinać młode drzewka owocowe podczas sadzenia?
REKLAMA
REKLAMA
Jak ciąć?
REKLAMA
Wiosna i jesień to najlepszy czas do sadzenia młodych drzewek owocowych z tzw. gołym korzeniem. Najczęściej nie są one zbytnio rozgałęzione lub mają zaledwie kilka rozgałęzień.
REKLAMA
W przypadku, kiedy drzewko nie ma rozgałęzień (ma postać pojedynczego pędu) skracamy je o co najmniej jedną trzecia długości. Jeśli więc drzewko miało 120 cm skracamy je co najmniej o 40 cm. Zabieg taki pobudzi roślinę do wytworzenia bocznych rozgałęzień, z których uformują się gałęzie korony.
Jeśli zakupiliśmy sadzonkę już rozgałęzioną, najpierw odcinamy wszystkie gałęzie słabe, martwe, uszkodzone lub znajdujące się zbyt blisko ziemi. Następnie skracamy przewodnik oraz wszystkie gałęzie o około jedną trzecią. Drzewa owocowe sprzedawane w doniczkach lub z opakowaną bryłą korzeniową z reguły nie wymagają przycinania.
Dzięki cięciu kontrolujemy wielkość rośliny oraz możemy skorygować drzewa nigdy, które nigdy nie były przycinane lub cięte niewłaściwie.
Zobacz także: Jakie gatunki drzew i krzewów kwitną najczęściej?
Przycinanie korzeni
Drzewa owocowe sprzedawane z gołym korzeniem najczęściej są wykopywane mechanicznie. Powoduje to nierzadko różne uszkodzenia korzeni. Przed posadzeniem przycinamy wszystkie postrzępione, złamane lub zbyt długie korzenie. Przycięcie takich korzeni pozwoli im lepiej się zregenerować i szybciej wytworzyć nowy system korzeniowy.
Zawsze wykonujemy ukośne ciecia, nie więcej niż 5 mm nad pąkiem. Przycinamy przy pąku zewnętrznym, aby następne gałęzie kierowały się na zewnątrz, a drzewo rozrastało się na boki. Pamiętajmy też o utrzymywaniu narzędzi do ciecia w czystości. Podczas cięcia brudne narzędzia mogą przenosić patogeny grzybowe. Najlepiej zanurzać narzędzie (przed cięciem i w jego trakcie) w roztworze środka grzybobójczego.
Zobacz także: Efektowne drzewa i krzewy odporne na suszę
REKLAMA
REKLAMA