Owocujące rośliny
REKLAMA
REKLAMA
Owocujące rośliny:
REKLAMA
- Kumkuwat: jego owoce to niewielkie pomarańczowe jagody z pestkami. Owoce mają cierpko-słodki smak z nutą goryczy. Mają szerokie zastosowanie kulinarne, można je jeść na surowo, ale można z nich robić różnorodne przetwory, np. marmoladę.
Zobacz także: Jak uprawiać cytrusy w mieszkaniu?
- Cytrusy: owoce to mięsiste jagody. Mają różne kolory od zielonego, przez żółte po ciemnopomarańczowe. Bogate są w witaminę C. Ich zastosowanie nie ogranicza się tylko do branży spożywczej – wykorzystywane są również do produkcji perfum i lekarstw.
- Psianka melonowa: owoce mają jajowaty kształt, skórka jest błyszcząca i w zależności od fazy dojrzewania przybiera kolor żółty, żółto-pomarańczowy naznaczony fioletowymi pasami. Ich miąższ jest żółty, soczysty i o intensywnym zapachu. Można ją spożywać na surowo. Owoc rzadko spotykany w Europie.
Zobacz także: Jak uprawiać rośliny owadożerne?
REKLAMA
- Papryczki: są jednoroczną rośliną, pochodzącą z Japonii. Jej owoce są kolorowe, jadalne i używane są jako przyprawa. Rozmnaża się ją za pomocą nasion. Występuje również jako roślina ozdobna. Jej uprawa nie jest wymagająca, lubi dużą wilgotność, dlatego warto ją zraszać kilka razy w tygodniu.
Owocujące rośliny są proste w uprawie i nie są zbyt wymagające. Wystarczy podlewać je regularnie, zazwyczaj raz w tygodniu, ważne jest również zapewnienie odpowiedniej wilgotności. Jeśli nie uda nam się wypełnić tych prostych czynności odzwierciedli się to w marniejących owocach – mogą się marszczyć i odpadać.
REKLAMA
REKLAMA