Podłoga w kuchni – drewno czy winyl?
REKLAMA
REKLAMA
Polacy deklarują, że w kuchni spędzają od dwóch do trzech godzin dziennie. Biorąc pod uwagę wszystkie czynności, jakie zazwyczaj w niej wykonujemy należy liczyć się z dużym obciążeniem podłogi. Stłuczone szklanki i talerze, rozlana kawa, awaria kranu – to tylko niektóre typowe, kuchenne sytuacje podbramkowe. Podczas imprez kuchnia to ulubione miejsce rozmów gości, a codzienna eksploatacja to nieustanny ruch po tej dość ograniczonej przestrzeni. Czy drewno w kuchni zda egzamin?
REKLAMA
Zobacz także: Kuchnia: odświeżanie ścian
Jakie drewno do kuchni?
Drewniana podłoga w kuchni nie jest aż tak rzadko spotykanym rozwiązaniem. Kuchnia jest wymagającym pomieszczeniem i drewno nie ma w niej lekko. Para powstająca podczas gotowania, rozlane płyny i zalania narażają materiał na kontakt z wilgocią, dlatego tak istotny jest właściwy dobór materiału i jego właściwa pielęgnacja. Bambus skręcany antyczny lub tygrysi, to idealni kandydaci do zmierzenia się z kuchennym wyzwaniem. Są to gatunki o wyjątkowej wytrzymałości, a ich jasna kolorystka może stanowić neutralne tło niemal każdej aranżacji. Dodatkowo piaskowe odcienie sprawiają, że nie widać na nich kurzu i zabrudzeń, które byłyby wyraźne na ciemnych powierzchniach.
Podłoga drewniana w kuchni Fot. Kopp-Podłogi Naturalnie Doskonałe
Zobacz także: Jak zastosować szkło zamiast glazury w kuchni?
REKLAMA
– Podłogi z drewna bambusowego ze względu na swoją naturalną wytrzymałość, to sprawdzone rozwiązanie do pomieszczeń o dużej intensywności użytkowania. Jednak odpowiednia impregnacja np. wykończenie w wosku twardym olejnym sprawia, że większość gatunków drewna zyskuje niezbędne w kuchni właściwości. Wosk to idealne zabezpieczenie przed wilgocią, plamami z wody, brudem i kurzem, dzięki czemu możemy sięgnąć po rodzime gatunki drewna – np. dęby. W tym przypadku gama kolorystyczna jest dużo większa: od bardzo jasnego Dębu Bielonego aż po np. ciemnobrązowy Dąb Dover, więc bez trudu możemy dopasować podłogę do charakteru wnętrza – podpowiada Katarzyna Wątor, ekspert firmy Kopp.
Nie ma co chować głowy w piasek i bać się wody – regularna impregnacja olejami ochronnymi, wnikającymi w strukturę drewna oraz we wszelkie jego pory skutecznie przeciwdziała szkodliwemu wpływowi wilgoci. Efekt? Zadbana drewniana podłoga w kuchni, w odróżnieniu od kamienia czy płytek ceramicznych, odwdzięczy się nam ciepłą, miłą dla stóp powierzchnią i równie przyjazną atmosferą.
Zobacz także: Wielkie miasta na płytkach: GALERIA
Winyl – estetyczny i praktyczny
Dla tych, którzy szukają rozwiązań łatwiejszych w eksploatacji ciekawą propozycją są podłogi winylowe. Nieważne jak często ją brudzimy i zmywamy – jest praktycznie nie do zdarcia. Nie do przecenienia są również inne zalety PVC: antypoślizgowość, odporność na zaplamienia i środki chemiczne, a także, co jest szczególnie istotne w przypadku dużej wilgotności – na grzyby i bakterie. Nowoczesne dekory podłóg winylowych są bardzo precyzyjnie wykonane, więc w pełni oddają rysunek drewna czy kamienia – zachowując przy tym wszystkie zalety PVC.
Winylowa podłoga w kuchni Fot. Kopp-Podłogi Naturalnie Doskonałe
Podłogi drewniane i winylowe to alternatywa dla zimnych płytek ceramicznych i naturalnego kamienia. Jeśli cenimy sobie ciepłe w odbiorze podłogi i możemy poświęcić czas na ich właściwą pielęgnację – wybór drewna zapewni wnętrzu elegancję i komfort, jaki daje otaczanie się naturalnymi materiałami. Jeśli żyjemy szybko i intensywnie i szukamy nowoczesnych oraz łatwych w eksploatacji rozwiązań, podłoga winylowa z wybranym wzorem: drewna, kamienia, a nawet dywanu z tkanego PVC – pozwoli na maksimum ekspresji i zero troski.
Zobacz także: Cegła we wnętrzu: niepowtarzalny klimat
Źródło: Kopp-Podłogi Naturalnie Doskonałe
REKLAMA
REKLAMA