Jak zaprojektować jadalnię?
REKLAMA
REKLAMA
Najważniejszy jest stół
Centrum aranżacji jadalni jest stół. W zależności od ilości miejsca, jakim dysponujemy możemy zastosować różne rozwiązania. Jeśli mamy mało miejsca możemy stworzyć strefę jadalną w kuchni zastępując stół blatem wysuwanym z szafki stojącej, będzie on pełnił funkcję stołu. Żebyśmy mogli swobodnie przechodzić przy wysuniętym blacie, z jednej strony powinno nam zostać 80 cm między blatem a ścianą. Większość krzeseł w pozycji wysuniętej zajmuje przy stole co najmniej 60–70 cm. Do swobodnego przechodzenia za wysuniętymi krzesłami i ścianą należy uwzględnić dodatkowo 50 cm.
REKLAMA
Innym rozwiązaniem jest zastosowanie płyty barowej, powierzchnia blatu znajduje się na wysokości 100–110 cm. W związku z tym, że płyta barowa jest wyższa niż stół, potrzebne będą specjalne krzesła lub stołki o wysokości ok. 80–85 cm.
Zobacz także: Blat kuchenny: na jakiej wysokości go montować?
Płyta barowa Fot. Fotolia
Jeśli posiadamy w kuchni wnękę, możemy wykorzystać ją na kącik do jedzenia. W niedużej wnęce warto zastosować narożną ławę przyścienną, zajmie ona mniej miejsca niż standardowy stół z krzesłami.
Okrągły stół we wnęce Fot. Fotolia
Zobacz także: Montaż okapu kuchennego – co trzeba wiedzieć?
Efektownie wyglądają okrągłe stoły, jednak zajmują dużo miejsca. Minimalna średnica okrągłego stołu to 90 cm, ale swobodniej będzie spożywać posiłki przy stole o średnicy 1,10–1,25 m. Dodatkowo jeśli przy okrągłym stole mają siedzieć więcej niż trzy osoby do swobodnego poruszania się należy powiększyć powierzchnię o 80 cm dla każdej osoby.
Okrągły stół dla czterech osób Fot. Fotolia
Stół dla czterech osób minimalnie powinien mieć 80–120 cm, optymalnie zaś 90–130 cm. Dodatkowo stół musi być odsunięty od mebli kuchennych i od ścian o 45–60 cm – umożliwi to swobodne poruszanie się wokół stołu.
Stół dla czterech osób Fot. Fotolia
Zobacz także: Modne kuchnie, czyli dwukolorowe meble kuchenne
Jakie odległości?
Przy stole z kompletną zastawą stołową jedna osoba powinna mieć do dyspozycji powierzchnię 60x40 cm, dzięki temu unikniemy potrącania się z innymi siedzącymi osobami.
Na środku stołu należy zostawić dwudziestocentymetrowy pas, na którym będziemy stawiać naczynia z jedzeniem.
Lampa w jadalni wisząca nad stołem, powinna być powieszona na wysokości 50–60 cm, dzięki temu nie będzie zasłaniać potraw i osób siedzących przy stole.
Zobacz także: Jak zaaranżować ciepłą i przytulną kuchnię?
REKLAMA
REKLAMA