Bukiet z winogron na świąteczny stół
REKLAMA
REKLAMA
Produkty potrzebne do zrobienia bukietu z winogron na świąteczny stół:
REKLAMA
– białko jaja kurzego
– winogrona
– cukier
– liście laurowe
– wykałaczki
– styropianowa kulka
– folia spożywcza
– naczynie, na którym postawimy kulkę
Zobacz także: Aromatyczne bombki na święta
Robienie bukietu z winogron zaczynamy od ubicia białka jaja kurzego. Jak mamy to już za sobą to zabieramy się za oddzielenie winogron od szypułek. Następnie każdą winogronową kulkę smarujemy ubitym białkiem jaja kurzego i posypujemy je cukrem. Możemy użyć też brązowego cukru lub dla urozmaicenie możemy zrobić część kulek w białym cukrze i część w brązowym. Tak przygotowane kulki winogron układamy w naczyniu tak, żeby się one nie dotykały i wsadzamy je na 10 minut do rozgrzanego piekarnika do temperatury 80 stopni Celsjusza.
Po 10 minutach wyjmujemy winogrona z piekarnika, jak wystygną nabijamy je na wykałaczki, powinny one wystawać z obu stron kulki.
Styropianową kulę owijamy folią spożywczą.
Kulę ze styropianu ustawiamy na stabilnym naczyniu i wbijamy w nią owoce na wykałaczkach, uważajmy tylko, żeby ich nie uszkodzić.
Na koniec bukiet dekorujemy liśćmi laurowymi. Tak przygotowaną ozdobę stawiamy na świątecznym stole, będzie ona niepowtarzalnym dodatkiem.
Tekst opracowany na podstawie książki Joanny Góźdź, Inspiracje na Boże Narodzenie
Zobacz także: Ozdoby z masy solnej na Boże Narodzenie
REKLAMA
REKLAMA