Kawowe świeczniki
REKLAMA
REKLAMA
Do wykonania kawowych świeczników potrzebna nam będzie sól kuchenna, 2 łyżki zmielonej kawy, garść ziaren kawy do dekoracji, mąka, ciepła woda, folia aluminiowa oraz pojemniczek, na przykład słoiczek po obiadkach dla niemowląt lub małym koncentracie pomidorowym.
REKLAMA
Zobacz także: Świece w sypialni
REKLAMA
Na początek przygotowujemy masę solno-kawową. Łączymy składniki suche i dolewamy do nich ciepłej wody tak, aby powstała dość gęsta, ale elastyczna masa. Wyrabiamy masę do idealnie gładkiej konsystencji. Następnie szklany słoiczek oklejamy folią aluminiową, posłuży nam on jako foremka. Odwracamy słoiczek dnem do góry i okładamy go dość grubą warstwą masy. Palcami wykańczamy kształt naczynka. W masę oblepiającą słoiczek wbijamy niezmielone ziarna kawy. Z ziaren możemy ułożyć dowolny wzór – paski, kwiatki albo powbijać ja tworząc artystyczny nieład. Następnym krokiem jest suszenie masy. Możemy odstawić nasz świecznik w przewiewne miejsce do wyschnięcia albo włożyć do rozgrzanego do 50 stopni Celsjusza piekarnika i wypiekać około 40 minut przy uchylonych drzwiczkach.
Kiedy nasz świecznik będzie idealnie suchy, delikatnie usuwamy z wnętrza szklany słoiczek oraz folię aluminiową. Sprawdzamy czy świecznik wysechł w środku. Nawet jeśli środek świecznika będzie nieco wilgotny, nie należy się przejmować. Jeśli włożymy do środka zapaloną świeczkę, wyschnie bardzo szybko. Świecznik jest już gotowy do użycia. Wystarczy włożyć do środka świeczkę i cieszyć się pięknym widokiem i wspaniałym aromatem.
W podobny sposób możemy wykonać świecznik wykorzystując gwiazdki anyżu lub nawet liście suszonej herbaty. Aby stworzyć przepiękne dekoracje do każdego wnętrza, wystarczy odrobina wyobraźni i ciekawy pomysł.
Zobacz także: Poduszki w kształcie puzzli
REKLAMA
REKLAMA