Filcowe podkładki – krok po kroku
REKLAMA
REKLAMA
Filcowe podkładki bywają w kuchni bardzo przydatne. Do ich wykonania potrzebny nam będzie kolorowy filc, nożyczki, kartka papieru oraz igła z nitką lub maszyna do szycia. Pierwszym etapem w przygotowywaniu naszych podkładek będzie wycięcie z filcu trzech kwadratów: dwóch większych, o boku około 15 cm i jednego mniejszego, o boku około 13 cm. Większe kwadraty mogą być w tym samym kolorze, na przykład czerwone, mniejszy w innym, kontrastowym kolorze, białe lub żółte.
REKLAMA
Zobacz także: Szklane podstawki: GALERIA
REKLAMA
Kolejnym krokiem w przygotowywaniu naszych podstawek będzie narysowanie lub wydrukowanie na kartce papieru wybranego kształtu, może to być owoc (gruszka, jabłko, wisienki). Wycinamy wybrany wzór z papieru, będzie on szablonem, który pomoże nam wyciąć ten sam kształt w większym kwadracie. Należy to zrobić bardzo dokładnie, aby nie pozacinać filcu, przydatne będą małe nożyczki.
Mniejszy kwadrat układamy pod większym kwadratem, w którym wycięliśmy kształt, powinien on być dokładnie na środku. Wycięty kontur starannie obszywamy, możemy to zrobić ręcznie lub maszynowo, tutaj mamy dowolność. Po obszyciu łączymy ze sobą dwa większe kwadraty w taki sposób, aby mały kwadrat znalazł się w środku. Obszywamy całość dookoła, pozostawiając około 1 cm od brzegu. Na koniec można przyciąć krawędzie nożyczkami z ząbkami. W ten sam sposób możemy przygotować podkładkę pod dzbanek, trzeba wtedy odpowiednio zwiększyć proporcje.
Podkładki wykonane z filcu akrylowego możemy bez obaw prać w pralce. Jeżeli jednak wybraliśmy filc wełniany – bezpieczniejsze będzie pranie ręczne. Jeżeli chcemy, aby nasze podkładki były bardziej kolorowe, możemy zamiast środkowej warstwy filcu użyć kawałka kolorowej tkaniny, na przykład w kwiatuszki. Aby nasze podstawki były bardziej okazałe, możemy do szycia użyć ozdobnych nici, na przykład złotych.
Zobacz także: Kolorowe noże kuchenne
REKLAMA
REKLAMA