Gotowanie na parze
REKLAMA
REKLAMA
Gotowanie na parze zapewnia posiłkom większą ilość składników odżywczych – są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spożywane każdego dnia potrawy wpływają na nasz wygląd, samopoczucie i zdrowie. W okresie ogromnej popularności fast-foodów warto szukać skutecznych sposobów na obniżenie kaloryczności potraw, przy zachowaniu ich smaku i wartości odżywczych. Jedną z metod jest przygotowywanie posiłków na parze, stanowiące alternatywę dla gotowania w wodzie lub smażenia w głębokim tłuszczu.
REKLAMA
Zobacz także: Bugatti w kuchni: nowoczesny design
Wiele osób uważa że włączenie do swojego jadłospisu zdrowego odżywiania jest niemożliwe bez wydawania sporej ilości pieniędzy Zmiana diety wiąże się bowiem z porzuceniem dotychczasowego stylu życia. Poza przyjęciem odpowiednich nawyków żywieniowych, warto skorzystać z urządzeń umożliwiających przygotowywanie zdrowych, pełnowartościowych posiłków. Jeśli zamierzamy przygotowywać całe posiłki, najlepiej użyć parowaru, ponieważ przyrządzanie potraw na parze przy użyciu konwencjonalnych garnków może okazać się skomplikowane. – mówi Paulina Szczepaniak z firmy First, wyłącznego dystrybutora First Austria w Polsce. – Często nawet nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele cennych składników odżywczych wylewamy do zlewu przy odcedzaniu warzyw. Gotowanie na parze pozwala ograniczyć straty witamin i mikroelementów oraz eliminuje użycie tłuszczu, wody, a nawet konieczność doglądania potrawy.
Zobacz także: Miseczki z buzią: GALERIA
Z pomocą parowaru można przygotować prawie każdy rodzaj mięsa, ryby, warzywa i owoce, a nawet sosy. Po przygotowaniu potrawy zachowują pełnię smaku i wartości odżywczych. Wygodnie będzie, jeśli urządzenie, poza specjalną miseczką do przyrządzania ryżu oraz separatorem z rączkami do gotowania jaj, posiada szereg dodatkowych funkcji. Automatyczny timer umożliwia wybranie i ustawienie czasu pracy do przygotowywanego w danym momencie składnika. Funkcja przyspieszonego startu pozwala parowarowi na osiągnięcie temperatury potrzebnej do wytwarzania pary w zaledwie kilka sekund. Dzięki temu wiele witamin i minerałów znajdujących się w produktach spożywczych nie wytrąca się tak, jak w przypadku tradycyjnego gotowania. Z kolei funkcja trzymania ciepła sprawia, że potrawy pozostaną ciepłe nawet po wyłączeniu parowaru i są gotowe do podania bez konieczności ich ciągłego podgrzewania.
Źródło: First
REKLAMA
REKLAMA