Dynia – ogrodowy symbol jesieni
REKLAMA
REKLAMA
Odmiany dyń ogrodowych
REKLAMA
W Polsce popularne są dwa gatunki dyni – dynia olbrzymia i dynia zwyczajna. Dynia zwyczajna ma sporo popularnych odmian takich jak kabaczek, dynia bezłupinowa, cukinia czy chociażby patison. Dynie stają się popularne nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, lecz także odżywcze.
Do ogrodowych odmian dyń można zaliczyć m.in. dynię melonową żółtą o dużych owocach dochodzących nawet do 25 kg. Owoce tej odmiany charakteryzują się pomarańczową skórką pokrytą siateczką. Sam miąższ dyni melonowej żółtej jest niezwykle delikatny i soczysty.
Inną odmianą ogrodową dyni jest dynia ambar, która nadaje się do hodowli w pobliżu dużych aglomeracji ze względu na to, że w swoich owocach nie gromadzi substancji szkodliwych taki jak np. metale ciężkie. Owoce dyni ambar są ciemnozielone, ale mają pomarańczowy miąższ. Dynia ambar ma niewiele gniazd nasiennych, co powoduje, że zawiera dużą ilość miąższu.
Zobacz także: Ozdoby z dyni na Halloween
Dynia hokkaido to kolejna odmiana dyń ogrodowych. Dynia hokkaido w stosunku do swoich poprzedniczek rodzi niewielkie owoce. Skórka owoców tej odmiany jest delikatna, a miąższ zwarty. Warto pamiętać o tym, że dynia hokkaido zawiera bardzo dużo karotenoidów – substancji wpływającej na nasz wzrok.
Dynia Tom Fox świetnie nadaje się na Halloween ze względu na to, że jej owoce należą do najdorodniejszych. Dzięki temu łatwiej wyciąć w niej różne kształty.
Uprawa i pielęgnacja dyń
Dynie powinniśmy sadzić w połowie maja z wcześniej namoczonych nasion. Najlepszym stanowiskiem dla dyni będzie stanowisko słoneczne. Ważnym elementem uprawy dyni jest jej podlewanie – dynia potrzebuje dużych ilości wody. Glebą odpowiednią dla dyni jest gleba żyzna i przepuszczalna, jednak urośnie także na glebie piaszczystej o ile będziemy ją odpowiednio nawozić.
Owoce dyni powinniśmy zebrać przed pierwszymi przymrozkami. Jeśli będziemy przechowywać dynie w pomieszczeniu o niskiej temperaturze, może przetrwać nawet do pół roku.
Zobacz także: Dynie – warzywa ozdobne i jadalne
Dynia – zdrowe i smaczne warzywo
Dynia poza tym, że jest niskokaloryczna, posiada także inne zalety. Jej miąższ zawiera beta karoten i witaminy – B, C, kwas foliowy. Poza tym miąższ dyni nie daje reakcji uczuleniowych, więc jest dobry dla alergików pokarmowych. Nasiona dyni także zawierają składniki potrzebne naszemu organizmowi – np. cynk.
REKLAMA
REKLAMA