Kurkuma – kwiat i przyprawa
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Aby ją otrzymać młode kłącza parzy się wrzątkiem, a następnie suszy na słońcu. Później usuwa się z nich skórkę, a resztę mieli się na drobny proszek. Na wschodzie kurkuma jest popularną przyprawą do fasoli czy soczewicy. Na zachodzie stosuje się ją do potraw z drobiu, wątróbki, krabów, omletów, serów, sałatek, a także do ryżu, który zdecydowanie lepiej wtedy smakuje. Ponadto kurkuma wchodzi w skład popularnej przyprawy curry, sosu Worchester i wielu gatunków musztardy.
REKLAMA
Smaczna i zdrowa kurkuma zdobyła też uznanie jako środek rozkurczowy i bakteriobójczy. Współcześnie prowadzone badania wykazały, że związki zawarte w kłączu kurkumy długiej działają leczniczo w przypadku reumatyzmu, chorób serca i wątroby. Pomagają w walce z otyłością, obniżają poziom cholesterolu, a czasami hamują nawet rozwój komórek nowotworowych. Dlatego ten gatunek kurkumy wchodzi w skład wielu mieszanek ziołowych, jako lek żółciopędny czy działający osłonowo na wątrobę.
Zobacz także: Domowa hodowla przypraw
Dziko rosnąca kurkuma dochodzi wysokością do 70 cm. W okresie suszy rośliny zamierają i wchodzą w stan spoczynku. Gdy spadną pierwsze deszcze z podziemnych kłączy ponownie wyrastają liście.
W polskich kwiaciarniach można czasami kupić kurkumę doniczkową w pięknym, liliowym lub nawet białym kolorze. Delikatne kwiaty przypominają nieco egzotyczne szyszki o szerokiej łusce i są niezwykle dekoracyjne. Kogo możemy obdarować tak oryginalnym kwiatem zarówno w doniczce jak i w bukiecie? Kurkuma jest idealnym prezentem dla osób nietuzinkowych, o artystycznej duszy, ceniących wszystko co niezwykłe i nietypowe, lubiących wyróżniać się w tłumie. Słowem dla osób ceniących oryginalność.
Zobacz także: Apetyczne rośliny
Aby roślina ponownie zakwitła należy jesienią przestać ją podlewać. Po zaschnięciu liści kłącze musi przejść trzymiesięczny okres spoczynku w temperaturze ok. 14 stopni Celsjusza. W lutym lub w marcu sadzimy kłącze dość płytko do doniczki wypełnionej lekką, żyzną ziemią. Ważne jest, żeby pamiętać o warstwie drenażu na dnie naczynia. Następnie przenosimy roślinę do temperatury 24 stopni Celsjusza i umiarkowanie, ale regularnie podlewamy. Gdy pojawią się nowe liście stawiamy ją w słonecznym miejscu i co 2 tygodnie zasilamy ją nawozami wieloskładnikowymi. Zwykle po 3 miesiącach kurkuma ponownie zakwita i jest przepiękną, żywą ozdobą naszego domu.
Źródło: Studio Florystyczne Green-Line
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.