Zrób to sam: świąteczne kule
REKLAMA
REKLAMA
Kula z igieł sosnowych – potrzebne elementy:
REKLAMA
– kula z pianki florystycznej do żywych roślin (na zdjęciu widoczna jest kula o średnicy 9 cm)
– wysoki kieliszek
– ok. 60 gałązek sosny
– nożyczki
Zobacz także: Pachnąca choinka – przygotowanie krok po kroku
Kulę z pianki florystycznej zanurzamy w wodzie i czekamy aż nasiąknie tak, że opadnie na dno naczynia.
Odcinamy 10 centymetrów z każdej gałązki (od końca). Następnie z końca gałązki usuwamy igły i zaostrzamy go, tak żeby swobodnie wbijał się w gąbkę florystyczną.
Nasączoną kulę kładziemy na wysokim kieliszku i delikatnie wbijamy w nią gałązki sosny. Gałązki muszą ciasno przylegać jedna do drugiej. Igły zaburzające kształt kuli odcinamy nożyczkami.
Tak przygotowaną kulę można ozdobić w dowolny sposób, najprościej jednak jest udekorować ją sztucznym śniegiem.
Ważne: Kulę należy zraszać wodą raz dziennie, pozwoli to jej przetrwać 2–3 tygodnie we wnętrzu. Na zewnątrz zaś powinna wytrzymać nawet 3 miesiące.
Kula z bukszpanu – potrzebne elementy:
– kula z pianki florystycznej do żywych roślin (na zdjęciu widoczna jest kula o średnicy 9 cm)
– wysoki kieliszek
– gałązki bukszpanu, o ok. 15 centymetrach długości
– owoce głogu
W przypadku kuli z bukszpanu postępujemy tak samo jak w czasie przygotowania kuli z igieł sosny. Piankę florystyczną namaczamy w wodzie aż do opadnięcia na dno naczynia. Gałązki bukszpanu wbijamy w piankę, pamiętając o zachowaniu jak najmniejszych odstępów. Pomiędzy gałązki możemy powkładać owoce głogu lub inne wybrane przez nas ozdoby.
Również w tym przypadku pamiętajmy o codziennym zraszaniu.
Tekst opracowany na podstawie książki Joanny Góźdź, Inspiracje na Boże Narodzenie
Zobacz także: Śnieżne bombki: krok po kroku
REKLAMA
REKLAMA