Jak wybrać lodówkę?
REKLAMA
REKLAMA
Przed zakupem lodówki warto się zastanowić, jak duża lodówka zmieści się w naszej kuchni i ile żywności będziemy w niej trzymać. Nawet jeśli mamy wystarczająco dużo miejsca, nie oznacza to, że musimy kupować największą możliwą lodówkę, dostosujmy ją do swoich potrzeb. Jeśli nie robimy dużych zakupów nie będzie nam potrzebna duża lodówka. Warto pamiętać, że lodówka ma nie tylko pomieścić wszystkie produkty spożywcze, lecz także istotne są dodatkowe funkcje. Mają one wpływ na jakość przechowywanych produktów, odpowiednio dobrane funkcje pozwolą wydłużyć czas świeżości jedzenia. Jednak im więcej wymyślnych funkcji, tym cena lodówki będzie wyższa, dlatego zastanówmy się czy wszystkie są nam potrzebne.
REKLAMA
Typy lodówek
Lodówkę można wybrać spośród czterech typów: lodówka, lodówko-zamrażarka, lodówka do zabudowy oraz lodówka „side by side”.
REKLAMA
Pierwszy typ lodówki charakteryzuje się niewielkim rozmiarem i przystępną ceną (w sklepach dostępne są już od 300 zł). Niestety, nie posiada zamrażalnika, jednak niektóre modele wyposażone są w komorę chłodzącą. Ten typ lodówki sprawdzi się zwłaszcza w niewielkiej kuchni, jest odpowiednia do przechowywania mniejszych ilości żywności, jeśli nie mamy potrzeby korzystania z zamrażalnika. Jest to praktyczne urządzenie zwłaszcza, kiedy często jadamy poza domem.
Lodówko-zamrażalki są najpopularniejszym typem lodówek na naszym rynku. Są wyposażone w komorę chłodzącą oraz zamrażalnik, który umożliwia przechowywanie żywności w temperaturze do -23 stopni C. Są dwa rodzaje lodówko-zamrażalek: jednodrzwiowe i dwudrzwiowe. W lodówkach jednodrzwiowych zamrażalnik znajduje się w części komory chłodzącej. Natomiast lodówki dwudrzwiowe mają oddzielne drzwi do lodówki i do zamrażalnika. Ten typ lodówki sprawdzi się w dużych kuchniach (wysokość lodówki to ok. 110–200 cm) oraz do przechowywania dużych ilości zapasów.
Zobacz także: Energooszczędne chłodziarko-zamrażarki
Lodówki do zabudowy można w łatwy sposób wpasować w wystrój naszej kuchni, będzie ona miała taki front, jak szafki kuchenne. Są one dostępne w różnych rozmiarach, bez problemu uda nam się dobrać odpowiednią zarówno do małych kuchni, jak i do dużych.
W lodówce „side by side” jest dużo miejsca do przechowywania żywności. Na taką lodówkę potrzebujemy więcej miejsca, niż na standardową, jest przede wszystkim szersza, w zależności od modelu i firmy może mieć od 89–120 cm. Jeśli decydujemy się na taką lodówkę, warto wcześniej dokładnie wymierzyć kuchnię, uwzględniając przy tym to, że drzwi otwierają się na zasadzie szafy – skrzydłowo.
Wyposażenie i funkcje lodówek
Najważniejszą cechą, na którą warto zwrócić uwagę podczas wyboru odpowiedniej lodówki jest jej pojemność. Jest ona podawana w litrach i może wynosić nawet do 600 l. Od tego zależy, ile będzie mogła pomieścić żywności i ile zajmie miejsca w kuchni, ponieważ pojemność jest zależna od wymiarów lodówki.
Zobacz także: Zużyty sprzęt AGD: co zrobić?
Ważnym parametrem jest również pojemność zamrażalnika, który liczy od 41 l do 200 l. Wpływa ona na ilość pożywienia jaką możemy zamrażać i przechowywać w zamrażalniku. Przeciętny zamrażalnik wyposażony jest w szuflady lub półki oraz pojemniki na lód. Dodatkowo, w nowszych modelach można spotkać półki wstępnego mrożenia, które pozwalają na zamrażanie i przechowywanie takich produktów, jak warzywa, owoce czy pierogi. Stopień i możliwość zamrażania oznacza się symbolem gwiazdki „*” (im więcej gwiazdek, tym jest on większy). Większość lodówek daje możliwość zmiany sposobu otwierania drzwi, mogą się one otwierać w prawą stronę lub w lewą - możemy ją dostosować do własnych upodobań. Dla zapominalskich producenci lodówek wymyślili także drzwi, które same się domykają lub sygnalizują dźwiękowo, że drzwi są niedomknięte. Dzięki temu ochronimy urządzenie przed rozmrożeniem.
Półki i szuflady
Półki w lodówce mogą być szklane lub metalowe. Te pierwsze wykonywane są z bezpiecznego szkła, nie musimy się obawiać skaleczenia, gdy coś nam upadnie na półkę, łatwo jest zachować ich czystość, wystarczy przecierać wilgotną szmatką. Półki metalowe są tańsze, ale trudniej utrzymać je w czystości, dość często jej elementy rdzewieją, co niekorzystnie wpływa na przechowywaną w niej żywność, dodatkową nie są idealnie płaskie, więc niektóre produkty zwyczajnie przewracają się. W niektórych modelach lodówek możemy dowolnie regulować i składać półki, co pozawala nam na przechowywanie dużych butelek itp. W przypadku szuflad, ich ilość zależy od wielkości lodówki, przeznaczone są do przechowywania warzyw i owoców. Najczęściej wykonane są z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Praktyczne są również balkoniki montowane na wewnętrznej stronie drzwi lodówki, w których możemy przechowywać kartony z sokiem albo butelki. Balkoniki mogą być regulowane. W najnowszych modelach możemy spotkać specjalne wkładki antypoślizgowe umieszczane w balkonikach, które unieruchamiają żywność w czasie otwierania drzwi lodówki. Standardem są pojemniki na jajka, wewnętrzne oświetlenie lodówki oraz regulowane nóżki, które pozwalają wypoziomować urządzenie.
Zobacz także: Jak sobie radzić z awarią lodówki?
W nowszych i jednocześnie droższych modelach lodówek możemy spotkać wiele dodatkowych elementów wyposażenia. Są nimi filtry wody, kostkarka do lodu, a nawet telewizor wbudowany w drzwi lodówki. Możemy znaleźć również modele z barkami umożliwiającymi wyjmowanie napojów bez otwierania drzwi. Warto zwrócić też uwagę na to czy lodówka posiada funkcję szybkiego zamrażania i chłodzenia, system antybakteryjny, odświeżacz zapachów oraz funkcję automatycznego odszraniania, która ułatwia rozmrażanie lodówki.
Klasy energetyczne i zużycie energii
REKLAMA
Normy Europejskie ustalają klasyfikację lodówek według 7 klas efektywności energetycznej. Od A do G, klasy te informują nas o poziomie zużycia energii. Lodówki z oznakowaniem A zużywają najmniej energii, dlatego warto wybierać sprzęty AGD właśnie z tej grupy, dzięki temu będziemy mniej płacić za energię elektryczną. Obecnie najbardziej oszczędne modele należą do klasy A+++.
Niezależnie od tego, jakiej klasy energetycznej kupimy lodówkę, zużycie energii może wrosnąć, jeśli postawimy ją w niewłaściwym miejscu - unikajmy miejsc nasłonecznionych i zlokalizowanych blisko źródeł ciepła: koło kaloryfera, piekarnika i kuchenki.
Przed kupnem lodówki warto zastanowić się nad naszymi potrzebami, nie wszystkie funkcje mogą okazać się niezbędne. Dodatkowo należy uwzględnić wielkość naszej kuchni, dokładnie wymierzyć, jaki rozmiar będzie optymalny w naszym przypadku. Pamiętajmy też, żeby zwrócić uwagę na klasę energetyczną lodówki, wybór sprzętu należącego do wyższej klasy energetycznej (A, A+, A++, A+++) zapewni nam realne oszczędności na co dzień.
Zobacz także: Jak wybrać zmywarkę?
REKLAMA
REKLAMA