Chlebak w kwiaty – technika decoupage
REKLAMA
REKLAMA
Chlebak ozdobiony kwiatami przy pomocy techniki decoupage jest przykładem na to, jak banalny przedmiot codziennego użytku można zamienić w absolutnie wyjątkowy i niepowtarzalny egzemplarz.
REKLAMA
Do wykonania pięknego chlebaka w kwiaty potrzebny nam będzie przede wszystkim chlebak. Może być stary i nieco zniszczony, może być także nowy z surowego drewna. Poza tym będziemy potrzebować farbę akrylową w jasnym, pastelowym kolorze, serwetki z wybranym motywem dekoracyjnym (np. róże), nożyczki, pędzel płaski i pędzel w gąbce oraz klej do decoupage'u.
Zobacz także: Dzbanki do herbaty: GALERIA
REKLAMA
Pierwszym krokiem jest oczyszczenie chlebaka z wszelkich pyłków i zbędnych dekoracji (dotyczy to chlebaka, który był wcześniej używany). Jeśli mamy nowy chlebak z surowego drewna, od razu możemy nałożyć warstwę pastelowej farby. Malujemy bardzo dokładnie, aby dotrzeć do wszystkich szczelin. Płaskie powierzchnie możemy malować używając pędzelka w gąbce. Malując nakładajmy pojedyncze warstwy farby, jeśli konieczne jest powtórne pomalowanie, odczekajmy aż pierwsza warstwa będzie całkowicie sucha.
Następnie wydzieramy motyw dekoracyjny z papierowej serwetki. Chcąc zapobiec marszczeniu się serwetki, możemy powierzchnię pomalować klejem i pozwolić mu nieco przeschnąć. Na jeszcze wilgotny klej nanosimy serwetkę i dokładnie, i bardzo powoli wygładzamy i dociskamy palcami serwetkę od środka motywu na zewnątrz. Kiedy cały motyw będzie już przyklejony, a klej wyschnie, nanosimy warstwę kleju na wierzch serwetki. Pozwoli to na wygładzenie ewentualnych zmarszczek i załamań. Ponadto klej do decoupage'u ma także właściwości lakierujące.
Jeśli chcemy dodatkowo ozdobić nasz chlebak, możemy użyć patyny w ciemnym kolorze, którą zrobimy cieniowania wokół motywu z serwetek. Pamiętajmy jednak, że patyna jest substancją oleistą i schnie dość długo. Naniesioną patynę rozsmarowujemy używając małej gąbki lub małej szmatki.
Aby wizualnie nieco postarzyć chlebak, możemy patyną przyciemnić wszelkie ranty chlebaka i załamania. Pozostawiamy całość na około 24 godziny do całkowitego wyschnięcia, po czym możemy polakierować chlebak. Przed lakierowaniem warto delikatnie usunąć nierówności drobnoziarnistym papierem ściernym.
Zobacz także: Foremki do ciasta dla kibica
REKLAMA
REKLAMA