Jaki wybrać blat kuchenny?
REKLAMA
REKLAMA
Blaty drewniane
Przyjemne dla oka, naturalne ładne. Najlepiej, jeśli są wykonane z drewna twardych drzew liściastych, np. bukowego, dębowego albo drewna egzotycznego (mahoń, iroko). Chociaż są specjalnie zaimpregnowane, należy uważać przy codziennej eksploatacji. Uszkodzenia mechaniczne i wysoka temperatura mogą pozostawić trwałe ślady i przebarwienia.
REKLAMA
Zobacz także: Jak stworzyć jasną, efektowną kuchnię?
Blaty laminowane
Są zdecydowanie najtańsze i dlatego wybierane najczęściej. Robi się je z płyty wiórowej, którą pokrywa się warstwą laminatu wykończoną listwą PCV. Łatwo utrzymać je w czystości, ale trzeba być ostrożnym przy krojeniu, gdyż to pozostawi na nich rysy. Przy instalacji takiego blatu należy bardzo dokładnie zabezpieczyć miejsca cięć i łączeń. Inaczej w przypadku dostania się wody blat zacznie pęcznieć, co jest nie do naprawienia.
Zobacz także: Jak mądrze i stylowo urządzić wyspę kuchenną?
Blaty kamienne
Granit, marmur, trawertyn to piękne i efektowne kamienie. Są zdecydowanie droższe w porównaniu z innymi, ale mają wielu zwolenników. Zdecydowanie najpraktyczniejszy będzie blat granitowy – jest odporny na zabrudzenia, temperaturę, nie wchłania tłuszczu. Marmur jest bardziej kruchy i ulega przebarwieniom, np. pod wpływem czerwonego wina. Sporym utrudnieniem jest ciężar takiego blatu, który będzie wymagał solidnych zbrojonych mebli.
Blaty stalowe
Idealne do nowoczesnych, minimalistycznych wnętrz. Wykonuje się je z blachy o grubości około 3mm przytwierdzanej do płyty wiórowej. Są odporne na wszystkie rodzaje działań, ale też bardzo drogie. Przy pielęgnacji tego rodzaju blatu należy uważać, by wycierać go starannie do sucha, w przeciwnym razie mogą pozostawać brzydkie zacieki.
REKLAMA
REKLAMA