Kapusta ozdobna – jesienny ogród z pomysłem
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Kapusta ozdobna (Brassica oleracea) jest rośliną jednoroczną, ale istnieją również gatunki dwuletnie. Główną ozdobą tej rośliny są kędzierzawe ozdobne liście. W przeciwieństwie do odmian warzywnych nie zawiązują główek, przez co mogą pokazać w całej swej okazałości również najmłodsze liście.
Kapusta ozdobna osiąga wysokość od 20 do 50 cm. Kolor liści może być biały, seledynowy, kremowy, bordowy, różowy, aż do odcieni ciemnego fioletu. Swym egzotycznym wyglądem może cieszyć oko od października do grudnia, a nawet podczas lekkich przymrozków.
Stanowisko
Kapusta ozdobna wymaga gleby średnio żyznej i wilgotnej. Najlepiej czuje się na stanowiskach słonecznych lub w półcieniu. Dobrze jeżeli miejsce sadzenia tej rośliny jest osłonięte od wiatru.
Rozmnażanie
Kapusta ozdobna, wbrew pozorom, jest bardzo łatwa w uprawie. Nasiona wysiewa siewa się od marca do maja do zimnego inspektu lub na rozsadnik. Do gruntu wysadzamy ją w maju w 30 – 50 cm odstępach. Kwitnie w okresie jesienno-zimowym.
W przypadku gatunków dwuletnich roślinę należy przykryć na zimę.
Odmiany
Odmiana ozdobnej kapusty o egzotycznej nazwie Osaka wyróżnia się smukłym wyglądem, przypominającym stożek. Jeżeli usuniemy z niej zielone liście pozostanie na niej jedynie wierzchołkowa, barwna rozeta.
Odmiany Kioto są niskie i przypominają zielono-fioletową lub zielono-białą rozwiniętą kapustę.. Odmiany o intensywnej fioletowej lub różowej barwie doskonale komponują się ze srebrzystymi „Mrozami”. Wyjątkowo prezentuje się także odmiana Crane rose, która przypomina różę.
Zastosowanie
REKLAMA
Kapusta ozdobna może nam posłużyć do oryginalnej aranżacji jesiennego ogrodu. Możemy dzięki niej ozdobić również tarasy i balkony. Stosuje się ją także w bukieciarstwie, gdyż długo pozostają świeże. Ze względu na swą trwałość coraz częściej jest wykorzystywana do wiązanek nagrobnych. Nie traci swego wyjątkowego wyglądu nawet podczas lekkich przymrozków i opadów śniegu.
Ciekawostką jest to, że kapusta ozdobna może również mieć swoje zastosowanie w kuchni, gdyż jest jadalna. Spokojnie możemy przyrządzić z niej gołąbki i bigos oraz cieszyć się nie tylko ciekawym wyglądem, ale także smakiem.
Zobacz także: Kapusta – uprawa
Zobacz także: Najlepsze rośliny na skalniak – byliny, rośliny cebulowe i krzewy
Zobacz także: Narcyzowy zawrót głowy. Jak dbać o narcyzy?
REKLAMA
REKLAMA