Brzoskwinie w ogrodzie – uprawa
REKLAMA
REKLAMA
Dlaczego warto jeść brzoskwinie?
Brzoskwinie są cennym źródłem beta-karotenu, błonnika, witamin z grupy B, witaminy PP i C. Ponadto zawierają również pierwiastki mineralne: wapń, żelazo, magnez, dzięki czemu zalecane są w diecie chorych na anemię, kobiet w ciąży i wegetarian. Brzoskwinie działają moczopędnie i wspomagają trawienie. Oczyszczają organizm z toksyn, a także szkodliwych produktów przemiany materii. Nie zawierają tłuszczu i sodu, mogą je, więc bez obaw spożywać osoby z nadciśnieniem i z wysokim poziomem cholesterolu.
REKLAMA
Stanowisko
Brzoskwinie nie są zbyt wytrzymałe na mróz i wiosenne przymrozki. Najlepiej jest uprawiać je w miejscach wysoko położonych, na stokach łagodnych wzgórz. Jeżeli nie mamy takiej możliwości, trzeba zadbać o jak najlepsze nasłonecznienie roślin i osłonięcie ich przed wiatrem.
Zobacz także: Maliny – uprawa
Podłoże
Brzoskwinie należy sadzić na żyznej, próchniczej ziemi ogrodowej lub na glebie gliniasto-piaszczystej.
Sadzenie
Drzewka najlepiej sadzić wiosną, po ogrzaniu gleby. Dołek powinien mieć średnicę i głębokość około 50 cm. Na dno dołka można wsypać trochę miałkiego gruzu wapiennego.
Zobacz także: Borówka amerykańska – uprawa
Nawożenie i podlewanie
Ze względu na klimat, z którego roślina ta pochodzi, nie ma dużych wymagań jeśli chodzi o nawadnianie i nawożenie. Należy jedynie pamiętać, aby gleby nie przeazotować.
Szkodniki i choroby
Brzoskwinia jest gatunkiem klimatu suchego, w naszych ogródkach często ginie z powodu chorób grzybowych, które porażają korę i jest to dla nich bardziej szkodliwe niż działanie mrozu.
Zobacz także: 15 sposobów jak nie tracić witamin pochodzących z owoców i z warzyw
Pielęgnacja
W pierwszym roku po posadzeniu drzewa brzoskwiniowe musimy mocno przyciąć, w następnych latach przycinamy, aby zachować i utrwalić stożkowy kształt korony i umożliwić ciągłe odmładzanie drzewa. Owoce zbiera się stopniowo od 3–5 razy w miarę jak dojrzewają.
Deser brzoskwiniowy
Składniki:
– 200 ml dowolnych lodów
– 3 połówki brzoskwiń z puszki
– 2 łyżki polewy czekoladowej
Sposób przygotowania:
Brzoskwinie wyjmujemy z puszki i osączamy, po czym wydrążamy środek. Na każdą połówkę brzoskwiń kładziemy łyżkę lodów i dekorujemy polewą czekoladową.
Zobacz także: Które rośliny są łatwe w uprawie?
REKLAMA
REKLAMA