Czy wiesz jak przyspieszyć plony?
REKLAMA
REKLAMA
Moczenie - stosuj do przyspieszania kiełkowania ogórków, porów, marchwi i pietruszki. Nasiona namocz w wodzie o temperaturze 20-30°C przez 24 godziny. Odsącz i wysiewaj na wilgotnej glebie. Zawsze mocz nasiona szparagów.
REKLAMA
Podkiełkowywanie - stosuj do większych nasion np. fasola, bób, groch, dyniowate (na podstawkach z wilgotną ligniną, osłonięte folią perforowaną). Po ukazaniu się kilkumilirnetrowych kiełków, nasiona wysiej w wilgotną ziemię. Nie dopuść do wytworzenia się zbyt dużych kiełków.
Stratyfikacja - stosuj do nasion, które przechodzą długi okres spoczynku np. lawenda. Aby szybko i równomiernie kiełkowały, przetrzymuj je w temp. od 0°C do 5°C (w wilgotnym piasku, pojemnikach z dostępem powietrza).
Przechłodzenie nasion - stosuj, aby przyspieszyć owocowanie oraz uodpornić na niższe temperatury ogórki i karczochy. Nasiona namocz przez 12 godzin w ciepłej wodzie, odsącz i przetrzymuj przez 24 godziny w temperaturze 2°C.
Zaprawianie – dzięki temu otrzymasz lepsze i bardziej wyrównane wschody roślin, siewki staną się odporne na choroby zgorzelowe i szkodniki żerujące na korzeniach. Większość nasion jest już zaprawiana przez firmy nasienne.
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.