Czy wiesz jak pielęgnować winorośl?
REKLAMA
REKLAMA
Podlewanie - jest odporna na brak wody (ma rozbudowany system korzeniowy). Podlewaj je w czasie przedłużającej się suszy na glebach piaszczystych (zwłaszcza niedawno posadzone i gdy susza przypada na okres tworzenia się owoców).
REKLAMA
Nawożenie - co roku jesienią rozłóż warstwę (3 cm) kompostu. Możesz też zasilać rośliny wieloskładnikowym nawozem mineralnym trzy razy (od wczesnej wiosny do czerwca). Ale nawozy mineralne stosuj z umiarem - przenawożone rośliny gorzej zimują i częściej chorują.
Ściółkowanie - glebę wyłóż ściółką (przekompostowana kora) - zapobiegnie chwastom, nadmiernemu parowaniu wody z gleby, zabezpieczy korzenie przed wahaniami temperatury.
REKLAMA
Cięcie - odmiany altanowe tnij umiarkowanie - usuwaj nadmiar zagęszczających się pędów. Grube ramiona rozpięte na pergoli nie wymagają cięcia (spełniają funkcje pnia). Deserowe odmiany przycinaj corocznie - wtedy dobrze owocują. Prowadź krzew tak, aby po jesiennym cięciu zostały 2 - 3 pędy jednoroczne z pąkami kwiatowymi – zapewnisz obfite plony.
Przygotowanie do zimy - w listopadzie wrażliwe rośliny przysyp 30-centymetrowym kopczykiem ziemi - zabezpieczy korzenie i podstawę rośliny. Pędy, które będą owocowały w następnym roku – przygnij do ziemi i obsyp albo okręć je włókniną.
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.