Czy wiesz jak uprawiać bakłażany?
REKLAMA
REKLAMA
Aby wykiełkowały potrzebują temperatury powyżej 21˚C i ciepłego klimatu do dalszego rozwoju. Dlatego najlepiej uprawiaj je w szklarni. Nasiona wysiewaj w połowie marca.
REKLAMA
Rozsadę sądź do gruntu (w II połowie V) dość głęboko, aby pierwszy liść znajdował się na poziomie ziemi. Przy roślinie zrób zagłębienie w ziemi – ułatwi to korzeniom wchłanianie wilgoci.
REKLAMA
Gdy usuniesz stożek wzrostu pędu nad piątym liściem (kiedy roślina będzie miała 6-7 liści) – pobudzisz do rozwoju stożki pędów bocznych. Następnie usuń ich pędy za drugim lub piątym liściem licząc od ostatniego kwiatka – otrzymasz roślinę o krzaczastym pokroju i wyrośnie na niej dużo więcej owoców.
Jeśli nie hodujesz ich w ogrzewanej szklarni i nie jest to odmiana z małymi owocami – ogranicz liczbę owoców do czterech na każdej roślinie. Ważne! Na jednej gałązce ma rosnąć jeden owoc. Kiedy zawiążą się pierwsze owoce – obetnij wszystkie dodatkowe kwiaty, pączki i pędy.
Nie wietrz szklarni w upalne dni, dobrze podlewaj rośliny, zasilaj je co 10 dni nawozem bogatym w potas. Dwa razy dziennie spryskuj rośliny i ścieżki szklarni ciepłą wodą – zapewnisz odpowiednią wilgotność powietrza.
Owoce zrywaj (od połowy sierpnia), gdy są jeszcze twarde, ich skórka jest jędrna i błyszcząca. Jeśli zbyt długo pozostaną na krzaczkach – staną się gorzkie.
Gdy masz balkon wychodzący na południe lub zachód, możesz uprawiać rośliny w doniczkach o średnicy 25 cm, ustawionych wzdłuż ściany domu.
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.