Czy wiesz jak zwalczyć mole spożywcze?
REKLAMA
REKLAMA
Jeżeli podejrzewasz, że w twojej kuchni zalęgły się mole wymyj wszystkie szafki i pojemniki, a żywność dokładnie przejrzyj. Jeśli zauważysz w żywności cienkie nitki (zostawiają je larwy moli) włóż ją do torby na śmieci, zawiąż szczelnie i wyrzuć.
REKLAMA
Rozsyp wokół jedzenia pachnące przyprawy, takie jak np. goździk, które odstraszają mole spożywcze. Mole nie lubią również zapachu wanilii i pomarańczy. Możesz więc kupić esencje do ciasta (najlepiej we wspomnianych zapachach), a następnie nasączyć nimi waciki i położyć obok żywności. Będzie to odstraszało szkodniki.
REKLAMA
Polecam specjalne plastry (np.firmy Raid), które można przykleić we wnętrzu szafki. Pojedynczy plaster działa przez okres 6 tygodni i wydziela zapach, który przyciąga mole. Posiada on lepką stronę, do której przyklejają się zwabione szkodniki. Plastry są skuteczne, a jednocześnie bezpieczne dla żywności, więc i dla naszego zdrowia.
Pamiętajmy, aby nie przechowywać mąki, bułki tartej czy też płatków zbożowych w fabrycznych opakowaniach. Po przyniesieniu zakupów do domu produkty należy przesypać do szklanych lub plastikowych, szczelnie zamykanych pojemników.
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.