Czy wiesz jak rozpalić grilla?
REKLAMA
Przygotowania. Grill ustaw w miejscu osłoniętym od wiatru. Upewnij się też, że dym nie będzie leciał w stronę gości. Potrzebny Ci będzie tylko węgiel drzewny, podpałka i zapalniczka.
REKLAMA
Podpal kilka kawałków podpałki, a gdy już się rozpalą, obłóż je dużymi kawałkami węgla. Drobne rzeczywiście łatwiej się zapalają, ale nic na nich nie upieczesz, więc daruj je sobie.
REKLAMA
Upewnij się, że ogień próbujący zapalić węgiel ma wystarczająco dobry dopływ powietrza. Żeby pomóc kawałkom węgla się rozpalić, możesz użyć specjalnego miecha, który precyzyjnie kieruje strumień powietrza, lub też mniej precyzyjnego kawałka kartonu (to jest słabszy pomysł, ale też działa). Nie dmuchaj na grilla, bo możesz się poparzyć lub stracić rzęsy i brwi.
Zaczekaj aż węgiel zacznie się żarzyć. Przybierze wtedy szaro czerwonej barwy i otoczy się cienka warstwą popiołu. Wtedy możesz go rozgarnąć po całym palenisku, położyć ruszt i zabrać się za pieczenie smakołyków. Znowu się udało!
Na węgiel możesz rzucić ziarna jałowca, które nadadzą potrawom (zwłaszcza mięsnym) ciekawego smaku. Możesz też po eksperymentować i nadać pieczonemu na ruszcie mięsku Twojego charakteru. Daruj sobie jednak igły z drzew czy szyszki. Poza tym – próbuj, a być może nowymi smakami zaskoczysz swoich gości.
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.
REKLAMA