Babka bożonarodzeniowa – najlepsze ciasto na święta!
REKLAMA
REKLAMA
Babka bożonarodzeniowa jest najpopularniejszym ciastem na Święta Bożego Narodzenia. Która jest smaczniejsza drożdżowa, czy piaskowa? Zdania są podzielone. Babkę piaskową zrobimy szybciej. Babka drożdżowa jest jednak wyjątkowa w swoim rodzaju, którą wybierzesz?
REKLAMA
Przepis na babkę piaskową
Babkę piaskowa i prosta i szybka w wykonaniu. Do jej przygotowania będą nam potrzebne poniższe składniki. Ponadto niezbędna będzie specjalna forma do wypieku bab.
Składniki
– 4 jaja
– 1 kostka masła
– starta skórka cytrynowa z połowy cytryny
– 1 szklanka cukru
–2 łyżeczki cukru waniliowego (lub odrobina ekstraktu waniliowego)
– 1 szklanka mąki pszennej
– 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na lukier:
– cukier waniliowy
– kilka kropel soku z cytryny
– odrobina wody
Przygotowanie ciasta zaczynamy do roztopienia masła, do którego należy dodać startą skórkę z cytryny. Masło należy roztopić na małym gazie, a następnie odstawić do ostudzenia.
Do drugiej miski należy wbić jajka, następnie dodać cukier, cukier waniliowy i wszystko ubić na gęstą, puszystą masę.
Do kolejnej miski należy przesiać mąkę (pszenną i ziemniaczaną), następnie dodać proszek do pieczenia i wszystko wymieszać.
Do miski, w której znajdują się jajka należy dodać przesianą mąkę i zmiksować wszystko na niewielkich obrotach.
Następnie do powstałej mikstury należy wlać masło i ponownie zmiksować, do momentu kiedy masa stanie się jednolita.
Kolejnym krokiem będzie przygotowania formy, która należy od środka wysmarować masłem i obsypać mąką.
Gotowe ciasto należy wlać do właściwie przygotowanej formy i piec ok. 45-60 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 st.C.
Po upieczeniu należy wystawić ciasto z piekarnika do ostygnięcia.
Przepis na babkę drożdżową
Aby przygotować babkę drożdżową, będziemy potrzebować.
Składniki
– ok. 400 g mąki pszennej
– 50 g świeżych drożdży
– ok. pół szklanki mleka
– 150 g masła
– ok. 40 g cukru
– 3 jajka
– sol
REKLAMA
Przygotowanie babki drożdżowej i bardziej pracochłonne niż babki piaskowej. W pierwszej kolejności należy przygotować rozczyn drożdżowy tzn. utrzeć drożdże z jedną łyżeczką cukru, następnie dodać połowę ogrzanego mleka i jedną łyżkę mąki – wszystko wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego ciasta należy dodać resztę ciepłego mleka, cukier oraz przesianą mąkę, dodać sól i wymieszać. Kolejno do ciasta należy dodać jajka jednocześnie mieszając ciasto łyżką, najlepiej drewnianą lub przy użyciu miksera ze specjalny uchwytem do miksowania ciasta drożdżowego. Ciasto możemy wyrabiać też ręcznie.
Do powstałego ciasta należy dodać miękkie masło i wyrabiać jeszcze przez ok. 10 min. do momentu, kiedy będzie się odklejało od ręki.
Po wyrobieniu – odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 h.
Kiedy ciasto wyrośnie należy szybko ubić i zagnieść i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h.
Kiedy ciasto nieco wyrośnie możemy przystąpić do jego pieczenia. W tym celu piekarnik należy rozgrzać do temperatury ok. 180 st. C. Ciasto wsadzić do uprzednio przygotowanej formy i piec przez ok. 30 min.
Po upieczeniu ciasto należy wyjąc z piekarnika – do wystygnięcia.
Upieczoną babkę warto ozdobić lukrem i rodzynkami lub innymi ozdobami do ciasta. Tak przygotowane ciasto na pewno będzie ciekawą i przede wszystkim smaczną osobą bożonarodzeniowego stołu.
Zobacz też:
Bombki ze sznurka - krok po kroku
Bożonarodzeniowe akcesoria kuchenne od Home&You
Bombki z piernika - krok po kroku. Przepis
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.