Czy wiesz jak przycinać krzewy owocowe?
REKLAMA
REKLAMA
Sposób cięcia krzewów zależy od tego czy owoce powstają na pędach jednorocznych, na drewnie starszym i krótkopędach, czy też na jednych i na drugich.
REKLAMA
Porzeczkia - owoce powstają na pędach ubiegłorocznych i kilkuletnich, dlatego należy wyciąć stare pędy, mające więcej niż 3 lata oraz pędy martwe, uszkodzone i skierowane w dół. Krzak przycinamy w okresie zimowym (luty). Po cieciu, krzew powinien składać się w 1/3 z trzech lub czterech pędów ubiegłorocznych.
Agrest – tniemy podobnie jak porzeczkę. Aby do tego nie dopuścić do płożenia się agrestu, przycinamy te pędy, które są skierowane w dół.
Maliny - po zbiorach wycinamy tuż przy ziemi wszystkie pędy, które owocowały. Na ich miejscu wyrosną nowe pędy, które zaowocują latem.
Jeżyna – przycinamy podobnie jak maliny.
Borówka - owocuje na pędach 2- lub 3-letnich. Młode krzewy przycinamy nieznacznie – głównie pozbywając się słabych i martwych pędów. Dojrzałe krzewy pozbawiamy starszych pędów, aby pobudzić roślinę do wypuszczenia nowych.
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.