Czy wiesz jak przechowywać warzywa?
REKLAMA
REKLAMA
Burak ćwikłowy, marchewka, pasternak i rzepa – przechowuj je w skrzynkach z lekko wilgotnym piaskiem lub przesianym popiołem. Na dnie połóż największe korzenie, a najmniejsze na wierzchu, aby użyć je najpierw. Skrzynkę trzymaj w komórce, gdzie nie dochodzi mróz, garażu lub szopie wolnej od robactwa.
REKLAMA
Kabaczki i dynie – wysusz na słońcu i przechowuj na listewkach w chłodnym, suchym, wolnym od mrozu miejscu albo zawieś w siatce.
Cebule i szalotki – zapleć w warkocze i zawieś w miejscu. gdzie może krążyć powietrze, w temperaturze nieco wyższej od zera. Możesz je również trzymać w siatce.
Ziemniaki - przechowuj w ciemnym miejscu o temperaturze 4-1O°C. Trzymaj je w płytkich skrzynkach lub papierowych torbach wypełnionych do polowy i przykryj dywanem, aby nie docierało do nich światło.
Zimowe kapusty - przechowuj w temperaturze nieco wyższej od zera na drewnianych listewkach albo macie ze słomy.
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.