Czy wiesz jak i kiedy zbierać owoce?
REKLAMA
REKLAMA
Jabłka - wczesnych odmian nadają się do zbioru wtedy, gdy pierwsze owoce zaczynają spadać na ziemię, a gatunki kompotowe zrywaj, kiedy dają się łatwo zdjąć - zdejmuj je ukręcając szypułki.
REKLAMA
Gruszki - pozostawione na drzewie do pełnej dojrzałości stają się suche i mączyste. Odmiany wczesne nadają się do zbioru, gdy miąższ nieznacznie ugina się pod dotknięciem. Owoce do gotowania lub na przetwory zrywaj, kiedy z łatwością dają się ukręcić.
Brzoskwinie i morele - zrywaj wtedy, gdy zaczynają mięknąć i uginać się pod dotknięciem. Niektóre odmiany dojrzewają nierównomiernie i owoce trzeba zrywać wielokrotnie.
Śliwki - śliwki do gotowania i na przetwory zbieraj tuż przed pełną dojrzałością - gdy są jeszcze twardawe. Owoce do jedzenia na surowo powinny pozostać na drzewie, aż całkiem dojrzeją.
Pigwy - zrywaj w październiku, przed nadejściem mrozów, kiedy owoce są żółte i aromatyczne – w pełni dojrzeją w trakcie przechowywania.
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.